Ryssland påstår att fem ukrainska "sabotörer" har dödats i eldstrider vid orten Mitjakinskaja på den ryska sidan om gränsen, och att ukrainsk militär har beskjutit en rysk gränsstation i samma område. Ukraina tillbakavisar anklagelserna som "falska nyheter". Regeringarna i Washington och Kiev har återkommande varnat för att Ryssland ska iscensätta liknande attacker.
"Grotesk överdrift"
Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet, säger att det är i det närmaste omöjligt att bedöma sanningshalten i uppgifterna eftersom det pågår ett propagandakrig. Däremot tror han att det sannolikt handlar om så kallade falsk flagg-operationer, i det här fallet ryska attacker under ukrainsk flagg i syfte att ge Ryssland ursäkter till att öka det militära trycket på Ukraina.
– Jag har tidigare sagt att jag tror att ryssarna letar efter casus belli, alltså en anledning till krig. Rysslands president Vladimir Putin säger att det pågår folkmord mot rysktalande ukrainare i Donbassområdet vilket är en fullständigt grotesk överdrift. Det är sannolikt att det kommer ytterligare påståenden som är synnerligen dubiösa, säger han.
Kan vara inledningen
Jan Hallenberg säger att de ryska påståendena i sig är oroande eftersom de kan vara början på militära åtgärder från rysk sida.
– Just mot bakgrund av det osäkra och spända läget tycker jag att alla rapporter som kan tolkas som falsk flagg-operationer är väldigt oroande. Ju fler de blir, desto mer orolig blir jag för att ryssarna ska ta till ytterligare militära åtgärder och genomföra någon form av invasion, säger Hallenberg.
Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att man måste gå tillbaka till medeltiden för att hitta exempel på militära operationer utan ett rättfärdigande – påhittat eller inte.
– En falsk flaggoperation är en krigsförevändning. Det är en operation man sätter in för att få en orsak till att genomföra en operation som man har planerat i alla fall, säger han.
Historiska exempel
En polsk attack mot en tysk radiostation inför inmarschen i Polen 1939, Finlands artilleribeskjutning av en sovjetisk gränspostering i Mainila samma år, intermezzot mellan nordvietnamesiska torpedbåtar och den amerikanska flottan i Tonkinbukten utanför Vietnam 1964 – krigshistorien är fylld av påhittade angrepp, säger Christiansson.
– De behövs eftersom även diktaturer vill ha orsaker. Man vill kunna visa för befolkningen eller omvärlden att man har attackerats eller att man har rätt att genomföra militäroperationen.
Ett modernt exempel är också det amerikanska "maskineriet" för att rättfärdiga Irak-invasionen 2003, säger han.
TT: Finns det några ryska exempel sedan Sovjetunionens fall?
– I Georgien (2008) lyckades man provocera fram en georgisk framstöt, som användes som hänvisning till angreppet mot Georgien. Där var det att man försökte lura in georgierna för att kunna genomföra en operation man faktiskt hade planerat i förväg, säger Christiansson.
Han tror att Ryssland vid en eventuell attack på Ukraina kommer att använda sig av flera mindre händelser i stället för en stor.
– Det är i så fall många bäckar små.