Expert: Ryssland satsar men lyckas inte

Ryssland är på offensiven. Men överstelöjtnant Peter Lidéns bedömning är att trötta ryska förband har svårt att nå några verkliga framgångar.
–Från rysk sida har man nu satsat mycket i södra och östra Ukraina, men hittills inte lyckats något vidare ändå, säger han.

Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Arkivbild.

Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ukraina2022-04-27 19:09

De ryska styrkorna har efter att ha dragit sig tillbaka från Ukrainas huvudstad Kiev omgrupperat och inlett en offensiv i landets östra och södra delar. Där kan Ryssland utgå från de sedan länge ockuperade områdena i Luhansk och Donetsk.

Enligt Peter Lidén, som tidigare var Sveriges försvarsattaché i Ukraina och numera undervisar i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, finns det sannolikt en stor stridsutmattning i de ryska förband som tidigare lidit stora förluster.

– Att man inte lyckas kan bero på att man fortfarande har nedsatt förmåga efter striderna som varit. Även om man fyllt på med ny personal och mer infanteri än vad man hade vid exempelvis Kiev så tar det ett tag att samöva förband. Men jag tror också att Ryssland hittills i öst genom stridsspaning försökt se var man kan komma igenom det ukrainska försvaret, och att man kanske inte lyckats få till den anfallsrörelse som man skulle vilja, säger han.

Ryssland har nått vissa framgångar vid Izium och Kramatorsk, två städer längs den östra frontlinjen. Där har de ryska styrkorna ryckt fram mer metodiskt än på många andra håll, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW, som löpande analyserar kriget.

– Man har försökt inringa ukrainska förband och kommit igenom lite grann. Men om det beror på att man varit överlägsen, eller för att den ukrainska sidan släpper till på vissa ställen för att komma åt dem senare, är svårt att säga, säger Peter Lidén.

Byar intagna i Donetsk

Det ryska försvarsdepartementet uppger på onsdagen att flera byar och samhällen intagits i Donetsk. Ukraina har i sin tur tidigare befriat ett stor antal byar kring bland annat Charkiv i norr.

Lidén tror att den vunna marken kring byarna har mycket liten betydelse för läget i kriget – även om följderna för invånarna förstås är enorma.

– Den enda större stad Ryssland kontrollerar helt är Cherson i södra Ukraina. Man har försökt komma förbi Cherson vidare mot Mykolajiv och även försökt att slutgiltigt ta Mariupol, men det har inte gått. Städerna är viktiga men jag tror inte byarna, som man nu försöker hävda som en framgång, spelar så stor roll, säger han.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, håller med.

– Det är alltid ett krigsmål att ta terräng. Från rysk sida är det, skulle jag tro, angeläget att räta ut fronten, så att den blir enklare, och också att försöka innesluta ukrainarna. Men om man inte lyckas med det spelar byarna ingen roll.

"De har inte lyckats"

Paasikivi bedömer att ryssarna inte kommer att lyckas slå ut de ukrainska förbanden kring Izium och Kramatorsk. Det finns enligt honom också tecken på att de ukrainska styrkorna riktar in sig på Rysslands försörjningslinjer.

– Om två veckor kommer krigslyckan att vända tror jag. Då har ryssarna uttömt sin offensiva kraft. De har inte lyckats i någon avsevärd omfattning att rätta till det som var problematiskt tidigare med sina underhållssystem och de har inte fått några nya fräscha förband, säger han.

Om två veckor kommer därför i stället Ukraina kunna gå på offensiven i de nu omstridda områdena.

– Ukrainarna behärskar fortfarande 80 procent av landet och har ett oerhört starkt stöd och tillförsel av modern materiel, säger Paasikivi.

Att Ukraina fortfarande kontrollerar stora delar av luftrummet är viktigt.

– Det påverkar jättemycket. Så länge inte Ryssland dominerar luften kan Ukraina agera med samlade brigader. Man kan flyga stridsflyg och helikoptrar, vilket gör att man kan föra markstrid på riktigt, något som man också är duktig på i Ukraina, säger Lidén.

Vill genomföra val

Vilka mål Ryssland egentligen har är svårt att säga, enligt Lidén. Inför årsdagen den 9 maj för segern i andra världskriget går spekulationerna varma om vad president Vladimir Putin och hans land kommer att säga och göra.

– Jag tror att man inför den 9 maj vill ta så mycket territorium som möjligt och framför allt städer. Oavsett om det bara är Cherson, där man vill genomföra ett val i närtid och kanske utropa någon typ av folkrepublik, eller om det även blir i Mariupol, så önskar troligen Ryssland kunna hävda att man har åstadkommit ett folkstyre i delar av Donbass och i södra Ukraina, säger Lidén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!