Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat ett dokument om att erkänna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina och har dessutom beordrat militären att inleda en så kallad fredsbevarande insats i de rebellkontrollerade områdena.
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, säger att "Ukraina till varje pris kommer att försöka se till att det inte utbryter nya strider" när de ryska styrkorna rör sig in över gränsen.
– Ukraina kommer att reagera på det som en aggression att Ryssland går in med ytterligare trupp på ukrainskt territorium. Det är en upptrappning av konflikten, men det är inte säkert att Ukraina kommer att bemöta det militärt, det skulle ge Ryssland den anledning till angrepp som man letar efter, säger han.
Kan ske inom ODKB
Hedenskog säger att Ryssland kan tvinga sina allierade i den Rysslandsledda militäralliansen ODKB att delta i den så kallade fredsbevarade insatsen, för att ge sken av att det inte är en rysk insats.
– Jag ser två vägar framåt, dels att Ryssland skickar in styrkor i rebellområdena för att frysa konflikten, dels att Ryssland använder Donetsk och Luhansk som en grund för att anfalla andra delar av Ukraina, säger Hedenskog.
Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Rysslandsprojektet på Totalförsvarets forskningsinstitut, konstaterar att erkännandet av områdenas självständighet innebär att Ryssland stärker sitt grepp om dem.
– Ryssland kan, om man vill, upprätta bilaterala avtal med Donetsk och Luhansk. Man har till exempel möjlighet att upprätta en rysk militärbas i områdena, säger hon.
Vilket territorium?
Beskedet innebär att Ryssland kommer närmare sitt övergripande mål om att politiskt kontrollera Ukraina genom att skapa ytterligare en permanent gränskonflikt i landet efter annekteringen av Krim, enligt Vendil Pallin.
Dessutom väcks frågan om exakt vilka områden som avses.
– I utbrytarregionernas konstitutioner finns det en paragraf om att territorierna är desamma som de kontrollerade när konstitutionerna antogs i maj 2014. Redan i juli 2014 kontrollerade man ett mindre territorium, säger Vendil Pallin.
Hon tror dock inte att Ryssland har ställt in sig på att annektera Donetsk och Luhansk, utan säger att det är mer sannolikt att Ryssland nöjer sig med att erkänna regionernas självständighet – som i fallen med de georgiska utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien, som erkändes av Ryssland efter kriget mot Georgien 2008.
"Så billigt som möjligt"
– Om Ryssland annekterar Donetsk och Luhansk måste landet ta fullt ansvar för samtliga som bor där, betala ut pensioner och alla kostnader för att återuppbygga områdena. Det är bara att jämföra med hur stora utgifter man haft efter annekteringen av Krim, för att bygga bron till fastlandet och andra investeringar, säger Vendil Pallin.
– Det finns politiska bedömare som beskriver det som att Ryssland gärna vill ha en intressesfär men göra det så billigt som möjligt, fortsätter hon.
Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig arbetsplats för Jakob Hedenskog i bildtexten.