De egentliga målen för den ryske presidenten Vladimir Putin kan kokas ned till dessa punkter:
* Säkra ett långsiktigt inflytande i Ukraina som är ett central säkerhetsintresse för Ryssland.
* Få till stånd en ändring i den europeiska säkerhetsordningen genom att tala militärt maktspråk när väst avvisar ryska krav riktade mot Nato.
* Gnugga in i hemmaopinionen att Ryssland fortfarande är en mäktig stormakt.
Destruktiv signal
De diplomatiska ansträngningarna för att undvika en rysk invasion i Ukraina fortskred under söndagen. Men något budskap som dämpade krigsoron kom aldrig.
– Det finns egentligen ingenting som pekar åt en positiv utveckling, snarare är det så att de ryska markförbanden håller på att lämna sina baser som byggts upp och börjat rulla mot gränsen med attackhelikoptrar och andra förmågor, säger Oscar Jonsson, Rysslandsexpert och forskare vid Försvarshögskolan.
Han kallar lördagens ryska robottester för "en enorm markör" riktat mot västländerna.
– Det är den ryska kärnvapentriaden – mark-, luft- och sjöbaserad – som man övar med, alltså den mest destruktiva förmågan som de har.
Tomt hot?
Oscar Jonsson är övertygad om att Ryssland kommer att iscensätta händelser som ska motivera ett anfall:
– Det pågår för fullt och rimmar med deras modus operandi 2014 när man till exempel framgångsrikt iscensatte en stormning av parlamentet i Krim och uppror i östra Ukraina.
Han ser inte västs hot om hårda sanktioner som särskilt verkningsfullt:
– Titta på olje- och gaspriserna. Den ryska statsbudgeten är balanserad på 45 dollar för ett fat olja, nu är det uppe i 94 dollar. Gaspriserna är också rekordhöga. Samtidigt är det energikris i delar av Europa. Så, nej, sanktionshotet är inte vidare trovärdigt.
Svensk oro
TT: Ska hemkallandet av svensk ambassadpersonal tolkas som att Sverige bedömer att krigshandlingar kommit närmare?
– Ja, definitivt, svarar Oscar Jonsson.
– Man kan inte riskera sina anställdas, medarbetares och medborgares liv när ett ganska troligt scenario är en omringning av Kiev, och då är det inte säkert att det går att ta sig ut över huvud taget.
Även Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, bedömer läget som mycket hotfullt.
– Det är en del i den ryska militära strategin är att använda sig av överraskning. Det kan jag säga säkert är att vi kommer att bli överraskade, säger hon till Dagens industri.