Faran för Putin – kan få "väldiga konsekvenser"

Storkriget i Ukraina är "långtifrån riskfritt" för Rysslands president, menar Rysslandsexperten Gudrun Persson. –Det här bygger på att det är en militär operation som går fort och smidigt.

Vladimir Putin i Kreml, Moskva, på torsdagen, då han tog emot Pakistans premiärminister Imran Khan (till vänster).

Vladimir Putin i Kreml, Moskva, på torsdagen, då han tog emot Pakistans premiärminister Imran Khan (till vänster).

Foto: Michail Klimentjev/Sputnik (Pool)/AP/TT

Ukraina2022-02-25 05:04

Konflikten i och kring Ukraina har pågått sedan 2014. Men en viktig skillnad är det president Vladimir Putin gjorde då, bland annat annekterade Krim, "var väldigt populärt bland breda folklager" hemma i Ryssland, säger Gudrun Persson till TT.

– Nu finns inte den anklangen i den ryska befolkningen.

Den ryska ekonomin har gått kräftgång ända sedan konflikten började. Det kan vara en faktor bakom att den ryska maktborgen Kremls propagandainsatser för att rättfärdiga ett storkrig inte helt gått hem.

– Det enda som har fungerat de senaste åren är att en majoritet i Ryssland säger att USA och Nato har fientliga avsikter gentemot Ryssland, säger Persson, som är forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Men krig mot Ukraina kommer inte högt i opinionen, utan där är det vardagslivet, att få ekonomin att gå ihop.

"Smärta, ilska och sorg"

Trots en hårt pressad och styrd offentlig debatt i Ryssland har kritiken mot kriget snabbt märkts. Bland annat lanserades under torsdagen initiativet "Syndikat-100". "Smärta, ilska och sorg är uttryck för hur vi reagerar på det som händer", skriver oberoende medieprofiler i initiativet.

Putins talesman Dmitrij Peskov hävdade dock samtidigt att "en solid majoritet" av ryssarna stödjer upprorsgrupperna i östra Ukraina (som har nära ekonomiska och militära band till Moskva).

– Därför kan vi vänta oss att även detta kommer att få stöd, sade han till nyhetsbyråer om den nya invasionen.

Peskov ville inte uttala sig om hur länge offensiven kommer att vara, men verkade mån om att signalera att den inte blir långvarig. Operationen har "mål som ska uppnås", och är "inte en ockupation", som han uttryckte det.

Vill "återföra" Ukraina

Och Gudrun Persson ser det som nödvändigt för Putin att krigföringen går fort och smidigt.

– Gör den inte det får det i sin tur väldiga konsekvenser, säger hon, syftande på Putins ställning och rysk inrikespolitik.

– Men där är vi inte nu, utan vi måste avvakta och se hur det här går.

Putin har säkerligen redan mars 2024 i åtanke. Då, om drygt två år, hålls nästa presidentval i Ryssland. Vid det laget behöver kriget, ur Putins synvinkel, vara lagt till handlingarna.

– Då kan han visa att han är den ryske ledare som har återfört Ukraina till den ryska världen, säger Gudrun Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!