"Fasansfull" situation för barn i krigets Ukraina

Barn dör och skadas i krigets Ukraina. Skoldagarna avbryts av flyglarm och föräldralösa blir adopterade av familjer i Ryssland. –Situationen är fasansfull. Varje dag begås krigsbrott mot barn, säger ukrainska Mariia Sulialina.

"Om vi förlorar kommer det inte att finnas något Ukraina, det kommer inte att finnas något hem för oss", säger 26-åriga Mariia Sulialina som arbetar för barn och ungas rättigheter i Ukraina.

"Om vi förlorar kommer det inte att finnas något Ukraina, det kommer inte att finnas något hem för oss", säger 26-åriga Mariia Sulialina som arbetar för barn och ungas rättigheter i Ukraina.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ukraina2022-10-17 05:00

Ödelagda byggnader och förstörd infrastruktur. Civila dödsoffer. Trauman.

Krigets följder är svåra att överblicka – inte minst för Ukrainas barn, som växer upp i skräck och utan tillgång till den utbildning de har rätt till.

– Även om vi vinner kriget i morgon så måste vi arbeta mycket med psykologiska konsekvenser från den här perioden. Barnens sinnen har redan förändrats, säger Mariia Sulialina på människorättsorganisationen Almenda, som arbetar för barn och ungas rättigheter i Ukraina.

Ryssland har anklagats för att tvångsdeportera ukrainska barn, som sedan "adopteras" av ryska familjer. Uppgifter som är trovärdiga, enligt FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, som också påpekar att Ryssland inte verkar ha någon plan för att återförena familjer eller på andra sätt ta hänsyn till barnens bästa.

Mariia Sulialina berättar om föräldralösa barn som tagits till Ryssland eller ryskkontrollerade delar av Ukraina.

– I Ryssland har en del av barnen adopterats bort och deras nya föräldrar kan ha ändrat på allt, bland annat deras namn. Det kommer att bli svårt, kanske till och med omöjligt, att hitta dem.

Splittrade familjer

Men barn har också, med föräldrarnas tillåtelse, skickats på utflykter eller läger i områden som Ryssland roffat åt sig. En del av föräldrarna befinner sig nu på platser som har befriats av Ukraina, medan barnen är fast på ryskockuperad mark.

– Man kan fråga sig varför föräldrarna lät sina barn åka till de här områdena. Deras svar är att det var det enda sättet att ge barnen något sorts lugn. I Charkivregionen var det stor brist på mat, det bombades konstant och barnen bodde i princip i källare, så föräldrarna försökte göra det som var bäst för barnen. Och nu vet de inte när de kommer att kunna träffa dem igen, säger Mariia Sulialina.

Vissa av barnen från just Charkivregionen har nu kunnat återförenas med sina föräldrar.

Får rysk skolgång

Många barn har också fått svårt att klara sin skolgång. När flyglarmet ljuder är det tänkt att de ska ta skydd i källaren och fortsätta studera, ibland mitt under pågående attacker. Men det är omöjligt att fortsätta skolarbetet normalt under sådana förhållanden, säger Mariia Sulialina, som är i Stockholm för att delta i en konferens med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

I de områden som ockuperats av Ryssland får barnen utbildning, men då med ryska böcker.

– Det är en skola som försöker radera ut barnens ukrainska identiteter, där skolan försöker bygga upp ett stöd för kriget bland barnen. Det är omöjligt att tänka sig att ett barn som är fött i Ukraina, som har bott i Ukraina i alla år, som talar det ukrainska språket, ska studera på ryska och får höra att Ukraina är det land som har startat det här kriget, säger hon.

– Det är så sjukt.

Vill inte förlora fler

Almenda, där Mariia Sulialina arbetar som projektledare, gör intervjuer med lärare och föräldrar med målet att samla information och se till att det som händer i Ukraina inte glöms bort, så att det i framtiden inte ska finnas några tvivel om under vilka förutsättningar den här generationen växte upp.

TT: Vad har du för förhoppningar för Ukrainas framtid?

– Jag hoppas på seger och jag hoppas att vi ska kunna återuppbygga allt som har förstörts. Jag hoppas att jag inte kommer att förlora fler vänner, jag har redan begravt några. Och jag hoppas att så många som möjligt ska få fortsätta leva.

"Vi känner stödet från Sverige. Jag vill tacka för det, och jag vill be er att inte glömma Ukraina, vi slåss fortfarande. Ryssland attackerar infrastruktur och vintern kommer att bli kall och hård", säger Mariia Sulialina.
"Vi känner stödet från Sverige. Jag vill tacka för det, och jag vill be er att inte glömma Ukraina, vi slåss fortfarande. Ryssland attackerar infrastruktur och vintern kommer att bli kall och hård", säger Mariia Sulialina.
Fakta: Många barn dödade eller traumatiserade

Den 1 september var det terminsstart i Ukraina. Många av skolbarnen hade då inte gått i skolan sedan den 23 februari, dagen före Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Vid höstens skolstart bedömde ukrainska myndigheter att 2 400 skolor skadats i kriget, och att 269 var förstörda. Mindre än 60 procent av landets skolor bedömdes vara säkra nog att öppna.

Sedan kriget utbröt har många barn dödats, skadats och traumatiserats svårt av våldet. Förutom skolor har även sjukhus och annan infrastruktur som är viktig för barn förstörts eller skadats, och många familjer har splittrats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!