Flera döda i ryska attacker mot järnvägar

Flera personer dödades och skadades i ryska attacker mot järnvägar i centrala och västra Ukraina på måndagen. Ukraina vill att FN garanterar säkerheten vid en eventuell evakuering från stålverket i den belägrade staden Mariupol.

Stålverket Azovstal i Mariupols utkant fotograferat i februari, före Rysslands offensiv i Ukraina.

Stålverket Azovstal i Mariupols utkant fotograferat i februari, före Rysslands offensiv i Ukraina.

Foto: Sergei Grits/AP/TT

Ukraina2022-04-25 01:20

Medan den ryska offensiven pågår i Donbass i östra Ukraina har Ryssland attackerat järnvägsanläggningar långt bortom frontlinjen.

Angreppen har skett på fem olika platser i landets centrala och västra delar, uppger Oleksandr Kamysjin, chef för Ukrainas statliga järnvägsbolag. Bland annat handlar det om en robotattack nära staden Lviv i västra Ukraina.

Fem döda i attacker

Minst fem personer har dödats och 18 skadats i attackerna, enligt ukrainsk riksåklagare, rapporterar AFP.

Ryssland har också förstört ett oljeraffinaderi och bränsledepåer i Krementjuk i centrala Ukraina, skriver AP med hänvisning till ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet.

Under måndagen har Ryssland utlyst eldupphör för industriområdet där stålverket Azovstal ligger i Mariupol. Man har också sagt sig vilja öppna humanitära korridorer för att evakuera de civila som tagit skydd tillsammans med ukrainska soldater i stålverket.

Men enligt Ukraina finns ingen sådan överenskommelse. Moskva har inte gått med på landets begäran om en humanitär korridor för att skadade soldater och civila ska kunna lämna anläggningen, meddelar Ukrainas biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk på meddelandetjänsten Telegram.

"Tyvärr finns det inga överenskommelser om humanitära korridorer från Azovstal i dag", skriver hon.

Ordstrid om civila

Veresjtjuk säger att hon vill att FN överser en eventuell evakuering av civila från stålverket. Hon uppmanar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres – som i veckan besöker både Ryssland och Ukraina – att gå in som "initiativtagare och garant" för att humanitära korridorer öppnas, skriver AP.

Strider har pågått i den strategiskt viktiga hamnstaden vid Azovska sjön sedan inledningen av Rysslands invasion.

Enligt ukrainska uppgifter har upp till 1 000 civila tagit skydd i tunnlar under det stora stålverket, där de kvarvarande ukrainska försvararna har förskansat sig.

Ryssland å sin sida anklagar Ukraina för att hindra civila från att lämna den belägrade anläggningen trots att eldupphör proklamerats. Det ryska försvarsdepartementet säger sig ha tillåtit en evakuering, men den ryska armén hävdade på måndagskvällen att ingen nyttjade den föreslagna humanitära korridoren, rapporterade AFP.

"Myndigheterna i Kiev har återigen cyniskt underminerat en humanitär operation", hette det i ett uttalande från armén.

15 000 ryska soldater döda

Storbritanniens försvarsdepartementet uppger samtidigt att Ryssland inte haft några större militära framgångar på senare tid. Belägringen av stålverket i Mariupol har bidragit till att binda upp ryska styrkor för att delta i militära aktioner på andra håll, skriver försvarsdepartementet på Twitter.

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace säger inför det brittiska parlamentet på måndagen att landet kommer att leverera "ett mindre antal" bepansrade fordon utrustade för att avfyra luftvärnsrobotar, skriver AFP.

Ukraina har under de senaste veckorna redan mottagit luftvärnsrobotar av den typ som passar till fordonen.

Wallace säger också att Storbritannien bedömer att runt 15 000 ryska soldater har dödats och att 2 000 ryska bepansrade fordon förstörts eller förlorats sedan invasionen den 24 februari.

Ett tredje världskrig

Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ska fredsöverläggningar med Ukraina fortsätta. Samtidigt varnar han för en "verklig" fara för ett tredje världskrig och kritiserar Ukrainas inställning till samtalen:

– God vilja har sin begränsning. Men om den inte är ömsesidig hjälper det inte förhandlingsprocessen, säger Lavrov till ryska nyhetsbyråer enligt AFP.

I den ryskkontrollerade staden Cherson i södra Ukraina planerar Ryssland att iscensätta en folkomröstning, enligt brittiska underrättelser. Detta för att rättfärdiga ockupationen av Ukraina, skriver Storbritanniens försvarsdepartementet i sin senaste rapport på Twitter.

På liknande sätt hölls en kuppartad folkomröstning inför den olagliga annekteringen av Krim 2014, då en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Den så kallade folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!