FN: Krig ökar risk för mässlingsutbrott

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att kriget i Ukraina kan leda till ett nytt mässlingsutbrott. Den redan låga vaccinationsgraden riskerar att bli ännu lägre till följd av striderna – samtidigt som flyktingar trängs på små ytor. FN-organet Unicef meddelar att smittan ökade redan före Rysslands storinvasion i februari.

Sprutor med mässlingvaccin. Arkivbild.

Sprutor med mässlingvaccin. Arkivbild.

Foto: TT

Ukraina2022-04-28 03:54

Ukraina har drabbats av två mässlingsutbrott under det senaste årtiondet. Det senaste utbrottet pågick från mitten av 2017 till slutet av 2019, och var det näst största som har rapporterats i världen.

Nu finns risk för ännu ett utbrott, skriver WHO i ett pressmeddelande. Bakom varningen finns farhågor om att den redan låga vaccinationstäckningen i befolkningen kan bli ännu lägre om färre nyfödda vaccineras till följd av det pågående kriget.

En omfattande vaccinationskampanj ledde till att få det senaste utbrottet under kontroll, men kampanjen avbröts på grund av coronapandemin, enligt WHO.

"Nu ökar det pågående kriget avsevärt risken för ett mässlingsutbrott, med så många familjer som är på flykt och vistas i trånga, tillfälliga boenden, och många andra som inte kan få tillgång till sjukvård", säger Jarno Habicht, chef för WHO:s landskontor i Ukraina i pressmeddelandet.

Unicef påpekar att liknande risksignaler funnits redan tidigare i och med flyktingströmmar från konflikter som Etiopien, Somalia och Afghanistan. Antalet registrerade mässlingsfall i världen nästan fördubblades i början av 2022 jämfört med samma period 2021, skriver Unicef.

Fakta: Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som ger hög feber, hosta och utslag. I ungefär 20 procent av fallen leder infektionen till en eller fler komplikationer, såsom öroninflammation, lunginflammation och i sällsynta fall hjärninflammation. Värst drabbade är barn under fem år och vuxna över 20 år.

Sjukdomen kan vara dödlig. De flesta dödsfall sker i utvecklingsländer, enligt Världshälsoorganisationen.

I Sverige har vaccination mot mässling ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn sedan 1970-talet. Sedan 1982 vaccineras barn med två doser, vilket anses ge ett livslångt skydd. Vaccinationstäckningen är cirka 97 procent.

Det händer dock att enstaka mässlingsfall förekommer i Sverige. Då handlar det ofta om personer utan skydd som smittas utomlands.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!