FN misstänker krigsbrott – 50 civila dödade

FN misstänker att Ryssland begått krigsbrott i Ukraina. –Ryska styrkor har urskillningslöst bombat befolkade områden, säger Ravina Shamdasani vid FN:s människorättsorgan OHCHR.I Butja har FN dokumenterat åtminstone 50 civila dödsfall.

Kvinnor bredvid sina tillhörigheter vid byggnader som förstörts av artillerield i Tjernihiv. Bild från den 21 april.

Kvinnor bredvid sina tillhörigheter vid byggnader som förstörts av artillerield i Tjernihiv. Bild från den 21 april.

Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Ukraina2022-04-22 07:36

Sjukhus, skolor och annan civil infrastruktur har förstörts av ryska styrkor. Handlingar som kan innebära att Ryssland har begått krigsförbrytelser, enligt Ravina Shamdasani.

I Kievförorten Butja har FN dokumenterat att femtio civila har dödats, varav en del genom summariska avrättningar.

– Under ett uppdrag i Butja den nionde april har FN:s medarbetare dokumenterat att 50 civila har dödats i strid med krigsrätten, bland annat genom summariska avrättningar, säger Ravina Shamdasani.

Enligt FN:s organ som bevakar mänskliga rättigheter i Ukraina har åtminstone 2 345 civila dödats och tusentals fler skadats.

– Vi vet att de faktiska siffrorna kommer öka betydligt i takt med att fasorna i områden där intensiva strider pågått, som Mariupol, uppdagas, säger människorättskommissionären Michelle Bachelet.

I skriande behov av hjälp

FN:s krissamordnare för Ukraina har även larmat om att 15,7 miljoner människor är i skriande behov av humanitär hjälp.

– Förstörelsen av civil infrastruktur har gjort livet outhärdligt för miljoner, sade Amin Awad vid en pressträff i Lviv i västra Ukraina.

Fler än fem miljoner människor har flytt landet och inom Ukraina finns numera 7,1 miljoner internflyktingar. Det innebär att mer än var fjärde ukrainare tvingats lämna sitt hem, enligt Awad.

– Jag har mött personer som har fått bära sina familjemedlemmars och grannars kroppar från gatorna i Butja och Irpin för att begravas i trädgårdar eller massgravar, sade han enligt FN:s sajt.

Når inte fram

136 vårdanläggningar har attackerats, liksom 22 skolor om dagen, och miljontals har svårt att få tag på rent vatten sedan vattenförsörjningen i bland annat Mykolajiv slagits ut.

FN-samordnaren beskriver att de som arbetar med humanitär hjälp i Ukraina också ställs inför enorma svårigheter i sina dagliga arbeten.

– Ofta hindras de från att nå områden där folk är i desperat behov av hjälp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!