FN: Nästan tio miljoner ukrainare på flykt

Nästan var fjärde av Ukrainas 44 miljoner invånare har tvingats på flykt sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i landet för drygt tre veckor sedan, enligt FN. Ännu fler civila ukrainare är fast mitt i kriget utan att kunna ta sig därifrån.

Nästan var fjärde av Ukrainas 44 miljoner invånare har drivits på flykt sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig den 24 februari, här i ett tillfälligt härbärge i en skola i Przemysl i sydöstra Polen.

Nästan var fjärde av Ukrainas 44 miljoner invånare har drivits på flykt sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig den 24 februari, här i ett tillfälligt härbärge i en skola i Przemysl i sydöstra Polen.

Foto: Petros Giannakouris /AP/TT

Ukraina2022-03-19 08:37

Omkring 3,2 miljoner ukrainare har flytt till angränsande EU-länder och ovanpå det befinner sig nästan 6,5 miljoner ukrainare på flykt i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till OCHA, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har Ukrainakriget därmed skapat den värsta flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. De tillägger att utöver de nästan tio miljoner flyktingarna har över tolv miljoner ukrainare fastnat i krigszoner varifrån de inte kan ta sig till följd av de stora riskerna och den omfattande förstörelsen av broar, vägar och bristande information.

Avbrutna evakueringsförsök

För att hjälpa ukrainare som fastnat i de hårdast krigsdrabbade områdena i landet har Ukraina och Ryssland upprättat så kallade humanitära korridorer, där det även kan skickas in en del nödproviant.

På lördagen meddelade Ukrainas biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk att Ukraina och Ryssland gjort upp om tio korridorer – bland annat från den belägrade staden Mariupol, från flera platser i Kiev-området och från Luhansk-regionen i östra Ukraina.

Flera tidigare evakueringsförsök via korridorer har dock avbrutits till följd av beskjutning.

Enligt Lyudmyla Denisova, människorättskommissionär för det ukrainska parlamentet, har hittills 173 000 människor evakuerats via denna typ av korridorer – bland annat från städerna Mariupol och Sumy. De som är kvar i de angripna städerna lever under extrema förhållanden, med livshotande brist på livsmedel, vatten och mediciner, enligt FN.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i tv-sända uttalanden anklagat ryska styrkor för krigsbrott då de medvetet skapar en "humanitär katastrof" i Mariupol. Han pekar bland annat på att ryska styrkor förhindrar nödproviant att nå de nödlidande invånarna och att bostadsområden beskjuts med artilleri.

Enligt Zelenskyj försöker Ryssland genom att skapa en katastofsituation tvinga fram ett ukrainskt samarbete med invasionsstyrkorna.

Majoriteten av de ukrainska flyktingarna som tagit sig ur landet har begett sig till närliggande EU-länder som Polen, Rumänien, Slovakien och Ungern.

Fakta: Nästan tio miljoner flyktingar på tre veckor

Den stora ukrainska flyktingvågen in i EU – 3,2 miljoner människor på drygt tre veckor – kan jämföras med de omkring en miljon syriska flyktingar som har tagit sig till Europa sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011.

Kriget har även genererat över 6,5 miljoner internflyktingar i Ukraina samtidigt som det uppskattas finnas 12 miljoner ukrainare som vill fly från krigszoner men inte kan.

Flyktingkrisen med bakgrund i Syrienkriget kulminerade 2015 och enligt UNHCR hade ett år senare – 2016 – totalt 5,2 miljoner flyktingar tagit sig till EU från Syrien och angränsande länder som Jordanien och Irak på fem år.

Senast ett krig i Europa skapade en flyktingkris var på 1990-talet. Då tvingades omkring 4,4 miljoner människor fly från sina hem – utomlands eller som internflyktingar – från krigen i Kroatien, Bosnien och Kosovo enligt UNHCR och den europeiska samarbetsorganisationen för fred och samarbete, OSSE.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!