Många äldre och funktionshindrade – varav flera sängbundna – blev i samband med attacken fast inomhus utan tillgång till vatten eller elektricitet. Angreppet ledde till att en brand startade i boendet, och runt 50 människor som inte kunde förflytta sig själva bedöms ha mist livet i attacken.
Attacken ägde rum den 11 mars och under det mycket brutala krig som då pågått i två veckor stod vårdhemsattacken ändå ut som oerhört grym. Ukraina anklagade Ryssland för att ha dödat cirka 50 civila i ett brutalt och oprovocerat angrepp.
Men i en rapport från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter ges också Ukraina en stor skuld för händelsen. Slutsatsen motiveras i rapporten med att ukrainska soldater dagarna före attacken positionerat sig inne i vårdhemmet och därmed i praktiken gjort byggnaden till ett mål för de ryska angriparna.
Minst 21 av de 71 personer – patienter och personal – som befann sig i vårdhemmet lyckades fly och överlevde attacken.
I FN-rapporten pekas varken Ryssland eller Ukraina ut som krigsförbrytare när det gäller den ryska attacken. Men slutsatsen dras att slaget vid vårdhemmet i Luhansk blev en symbol för FN:s oro för det potentiella användandet av "mänskliga sköldar" i krigssituationer.