FN: Ukrainska och ryska krigsfångar torterade

Misshandel, elchocker, hundattacker, sexuellt våld och förnedrande behandling. FN:s utredare larmar om att både ukrainska och ryska krigsfångar utsatts för omfattande tortyr.

Mykola Mosyakyn visar upp sin ärrade rygg. Mosyakyn uppger att han torterats av ryska soldater i ukrainska Izium, som befriades från rysk ockupation i september.

Mykola Mosyakyn visar upp sin ärrade rygg. Mosyakyn uppger att han torterats av ryska soldater i ukrainska Izium, som befriades från rysk ockupation i september.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukraina2022-11-15 12:23

Både Ukraina och Ryssland har gjort sig skyldiga till krigsbrott genom att tortera krigsfångar, uppger FN:s övervakningsuppdrag i Ukraina. Utöver fysisk misshandel och tortyr ska de också periodvis ha berövats tillgång till vatten och toaletter.

Övergreppen begångna av den ryska sidan är mer systematiska, enligt utredarna som de senaste månaderna intervjuat 159 ukrainska och 175 ryska krigsfångar.

– Tortyr och övergrepp användes inte bara för att tvinga krigsfångar att avslöja militär information. Det användes, sade de intervjuade, på en daglig basis för att skrämma och förnedra dem, säger FN-uppdragets chef Matilda Bogner enligt nyhetsbyrån AFP.

En ukrainsk man ska enligt Bogner ha berättat hur ståltråd fästes i hans näsa och könsorgan och hur han därefter fick elchocker via tråden. Andra berättar att de knivhuggits, skjutits med elpistoler, hotats med skenavrättningar, hängts i händer och fötter och bränts med cigaretter.

Bogner uppger att framför allt den ryska sidan även ska ha använt sig av sexuellt våld.

– Vi dokumenterade även olika former av sexuellt våld, som att dra ett manligt offer med ett rep som bundits runt hans könsorgan, eller påtvingad nakenhet kombinerat med hot om våldtäkt, säger hon.

FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina är en grupp som inrättades i Ukraina 2014 av FN:s generalsekreterare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!