Frankrike beslagtar ryskflaggat lastfartyg

Besluten om sanktioner mot ryska intressen utmynnar i handling, när Frankrike beslagtar ett ryskt lastfartyg. Ryssland stänger luftrummet för flera europeiska flygbolag.

Frankrikes president Emmanuel Macron vid en flottövning i Brest i Frankrike. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron vid en flottövning i Brest i Frankrike. Arkivbild.

Foto: Stephane Mahe/Pool via AP/TT

Ukraina2022-02-26 02:17

Frankrike har bordat ett lastfartyg med destination S:t Petersburg i Ryssland. Franska flottan stoppade fartyget i Engelska kanalen, som en del av de sanktioner som EU infört mot Ryssland.

Det ryskflaggade fartyget Baltic Leader, som avseglat från Rouen i Frankrike, hade en last med fordon. Fartyget lotsades till hamnen i Boulogne-sur-Mer av franska styrkor.

Fartyget misstänks vara ägt av ett av de bolag som fått sanktioner riktade mot sig på grund av den ryska invasionen av Ukraina.

En talesperson för den ryska ambassaden i Paris säger till den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass att man kontaktat franska myndigheter för att få en förklaring till händelsen.

Ryssland meddelar samtidigt att landet stänger luftrummet för flyg från bolag som kommer från Bulgarien, Polen och Tjeckien. Den ryska nyhetsbyrån Interfax citerar ryska flygmyndigheten Rosaviatsija, som hänvisar till att de utpekade ländernas flygmyndigheter stängt ned sina luftrum för ryska flyg.

Frågan om energiexport från Ryssland får EU:s energiministrar att samlas i ett krismöte, som ska hållas på måndag. Energiexport, främst av gas, har inte innefattats i sanktionsregimerna riktade mot Ryssland. Flera EU-länder är för närvarande direkt beroende av rysk gas för sin energibrukning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!