Frankrike beslagtar ryskflaggat lastfartyg

Besluten om sanktioner mot ryska intressen utmynnar i handling, när Frankrike beslagtar ett ryskt lastfartyg. Men Ukrainas president vädjar om att Ryssland stängs av från banksystemet Swift.

Frankrikes president Emmanuel Macron vid en flottövning i Brest i Frankrike. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron vid en flottövning i Brest i Frankrike. Arkivbild.

Foto: Stephane Mahe/Pool via AP/TT

Ukraina2022-02-26 13:19

Frankrike har bordat ett lastfartyg med destination S:t Petersburg i Ryssland. Franska flottan stoppade fartyget i Engelska kanalen, som en del av de sanktioner som EU infört mot Ryssland.

Det ryskflaggade fartyget Baltic Leader, som avseglat från Rouen i Frankrike, hade en last med fordon. Fartyget lotsades till hamnen i Boulogne-sur-Mer av franska styrkor.

Fartyget misstänks vara ägt av ett av de bolag som fått sanktioner riktade mot sig på grund av den ryska invasionen av Ukraina.

En talesperson för den ryska ambassaden i Paris säger till den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass att man kontaktat franska myndigheter för att få en förklaring till händelsen.

Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjade åter på lördagen om att Ryssland borde stängas av från det finansiella transaktionssystemet Swift. Uppmaningen riktas speciellt mot de två länder som uppges vara tveksamma till en avstängning:

– Det finns nästan ett totalt stöd från EU-länderna att koppla bort Ryssland från Swift. Jag hoppas att Tyskland och Ungern har modet att stödja ett sådant beslut, säger Zelenskyj i en videoinspelning som publicerats på sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!