Vid kärnkraftverket Zaporizjzja är situationen spänd. Strider rasar i området, i regionen pågår Ukrainas motoffensiv mot de ryska styrkorna. På plats finns sedan ett år IAEA:s observatörer. Men de kan inte garantera att kriget inte äventyrar säkerheten på verket.
– Jag känner mig inte alls lugn eftersom det är ökad militär aktivitet runt anläggningen, säger Rafael Grossi under ett besök i Stockholm.
Vid sidan av striderna har kärnkraftverket Zaporizjzja efter att Ryssland inledde sin storskaliga invasion vid flera tillfällen tappat elförsörjningen. Även det kan vara förödande för säkerheten.
– Vi kan aldrig säga att det är en stabil situation vid Zaporizjzja eftersom det är en ockuperad anläggning i en krigszon. Det kan vara relativt stabilt om man betänker att anläggningen inte har träffats direkt de senaste månaderna, men jag tror inte att vi kan kalla det stabilitet, säger Rafael Grossi.
"Professionell" relation
På kärnkraftverket arbetar många ukrainare som, efter att kärnkraftverket intogs, underställts personer som representerar ett land som ockuperar deras eget.
– Vi måste säkerställa att den stressade situationen hanteras och vi försöker hjälpa till med det, bland annat genom att tillhandahålla medicinsk och psykologisk hjälp. Men det är förstås bara en lindring, det är ingen lösning på problemet, säger han till TT.
Sin relation till ryssarna beskriver han som "professionell" och kantad av många möten. I den svåra situation som råder är det viktigt att de fortsätter att acceptera honom och samarbetet med IAEA, understryker Grossi.
– Mitt uppdrag är att förebygga en kärnkraftsolycka, mitt uppdrag är inte att få slut på kriget. Om det var min plikt skulle jag hänge mig själv med hjärta och sinne till det, men mitt mandat är att undvika en kärnenergiolycka, vilket i sig är ett ganska viktig handling.
Hör striderna
Rafael Grossi, som är från Argentina, undviker att gå in i politiska diskussioner med ryssarna eftersom det skulle leda till meningsskiljaktigheter, säger han. I stället ligger fokus på att hitta sätt att förebygga en strålningsolycka, eller en olycka med strålningskonsekvenser.
– Vi är de enda som är på plats i ockuperat område, och det innebär att jag måste vara extremt fokuserad på det jag behöver göra. Det är inte enkelt, men hittills har vi lyckats, säger han.
När Rafael Grossi talar i telefon med sina inspektörer som är på plats i Zaporizjzja kan han höra strider som pågår i bakgrunden.
– Jag skulle inte påstå att jag är nöjd eller att resultaten har varit fantastiska hittills, för vilken dag som helst kan vad som helst hända. Men vi fortsätter. Vi bockar av varje dag utan en kärnkraftsolycka och klarar oss förhoppningsvis till krigets slut.
Korsa frontlinjer?
Direkt när Ryssland angrep Ukraina i februari i fjol stod det klart det skulle få stora konsekvenser för den fredliga användningen av kärnenergi, eftersom Ukraina är ett stort kärnkraftsland. När Rafael Grossi tillträdde posten som IAEA:s generaldirektör 2019 hade han ingen aning om vad som väntade.
– Jag föreställde mig inte att jag skulle hantera krig i Europa. Jag kan försäkra att jag inte föreställde mig att jag skulle korsa frontlinjer och eld med mitt team. Jag tänkte mig inte det, men jag är inspirerad av uppdraget.