Hårda ord mellan Ryssland och USA vid FN-möte

"Hysteri, förfärliga konsekvenser, hjärntvätt och russofobi". Det var ord och inga visor när USA och Ryssland drabbade samman under måndagens möte i FN:s säkerhetsråd om läget i Ukraina. Ett möte som Ryssland ville stoppa – men det satte majoriteten av medlemsländerna i rådet stopp för.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia längst till vänster och USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield vid måndagens Ukraina-möte i FN:s säkerhetsråd.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia längst till vänster och USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield vid måndagens Ukraina-möte i FN:s säkerhetsråd.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Ukraina2022-01-31 11:16

Under mötet, som inleddes på måndagseftermiddagen svensk tid, anklagade Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia USA för att "piska upp hysteri" kring Ukraina-frågan genom att driva igenom att FN:s säkerhetsråd skulle samlas.

Provokation och eskalering

Enligt honom har ingen rysk företrädare hotat med att invadera Ukraina och ukrainarna blir nu "hjärntvättade" av västvärldens "russofobi".

– USA piskar upp känslor och använder en retorik som provocerar fram en eskalering, fortsatte han.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sparade inte på krutet i sina anföranden. Enligt henne finns det bevis på att Ryssland i dagarna kommer att utöka antalet soldater vid gränsen mellan Belarus och Ukraina till mer än 30 000 till antalet.

– Om Ryssland invaderar Ukraina ytterligare, kommer ingen av oss kunna säga att vi inte såg det komma, och konsekvenserna kommer att bli förfärliga, konstaterade hon.

– Diskussionen om att krig hotar är i sig självt provokativ. Det är nästan som att du ber om det, att du vill att det ska hända, svarade Vasilij Nebenzia.

Ryssland försökte först stoppa hela mötet men tio av de 15 länderna i säkerhetsrådet sade nej till den begäran.

Kallade det pr-trick

I sin motivering till att säkerhetsrådet behövde samlas hänvisade USA till att Rysslands agerande i Ukraina-frågan var "ett tydligt hot mot internationell fred och säkerhet, samt FN-stadgan".

Ryssland kallade å sin sida överläggningarna för ett pr-trick.

En pikant detalj är att Norge håller i ordförandeklubban för sista dagen på måndagen – från tisdagen tar Ryssland över det roterande ordförandeskapet.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia vid måndagens Ukraina-möte i FN:s säkerhetsråd.
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia vid måndagens Ukraina-möte i FN:s säkerhetsråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!