Hårda strider om små orter i östra Ukraina

Ukraina slår tillbaka intensiva ryska angrepp i östra delen av landet. Striderna är mycket hårda vid orten Blahodatne. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz understryker vikten av att fortsätta hålla kontakt med ryske presidenten Vladimir Putin.

Ukrainska soldater poserar för ett foto innan de åker mot frontlinjen i Donetsk på lördagen.

Ukrainska soldater poserar för ett foto innan de åker mot frontlinjen i Donetsk på lördagen.

Foto: Andriy Dubchak/AP/TT

Ukraina2023-01-29 12:11

I den ryska invasionsstyrkans frontlinje finns den paramilitära Wagnergruppens stridande. Wagnergruppen hävdar på den sociala medier-plattformen Telegram att den tagit kontroll över Blahodatne-området.

Men enligt ukrainska armén har de ryska styrkorna drivits bort från området.

Området Blahodatne, ett par mil väster om den ryska gränsen, var en krigsskådeplats redan i maj 2014 när ryskstödda styrkor genomförde den första krigsoffensiven mot östra Ukraina och Krimhalvön.

Drivit tillbaka

Ukrainsk militär ska också ha tvingat ryska styrkor till reträtt från 13 samhällen i regionen Donetsk i östra Ukraina. Men det verkliga läget är svårbedömt då det inte finns oberoende rapporter från fronten.

Detsamma gäller striderna i området runt Soledar i östra Ukraina, där ryska invasionsstyrkor har koncentrerat sina anfall för att få full kontroll över orten som före de ryska angreppen hade omkring 10 000 invånare. Ukrainsk militär säger sig ha lämnat staden och omgrupperat sig i regionen.

Soledar, som ligger omkring tolv mil norr om Blahodatne, är centralort för ett omfattande nät av saltgruvor.

Dessutom ligger Soledar bara några mil från staden Bachmut som länge setts som ett betydelsefullt mål för ryska styrkor – inte minst för symbolvärdet att åter ha intagit en större stad i Ukraina efter tidigare reträtter från större städer.

Scholz öppen för Putinkontakt

I en intervju med tyska dagstidningen Tagesspiegel i Berlin säger förbundskansler Olaf Scholz (SPD) att han är beredd att hålla kommunikationen öppen med Kreml och president Vladimir Putin:

– Jag kommer att prata i telefon med Putin igen eftersom det är nödvändigt att prata med varandra, säger Scholz till tidningen.

Förbundskanslern tillägger att det är upp till den ryske presidenten att dra tillbaka sina styrkor från Ukraina och få ett slut på det "fruktansvärda, meningslösa kriget".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!