Hjälpkonvoj framme vid krigshärjade Soledar

En första FN-ledd stödinsats har nått fram till de svårt krigshärjade trakterna kring Soledar i östra Ukraina. Flera civila dödsfall rapporteras från närliggande orter.

Rök stiger från ett område i Soledar som har beskjutits, den 8 januari. Arkivbild.

Rök stiger från ett område i Soledar som har beskjutits, den 8 januari. Arkivbild.

Foto: Roman Chop/AP/TT

Ukraina2023-01-20 01:10

– Våra kollegor i Ukraina har precis nått regeringskontrollerat område nära Soledar i Donetsk i öst, säger Jens Lærke, talesperson för FN:s humanitära organ Ocha, inför ett pressuppbåd i Genève.

Det är den första FN-gemensamma hjälpkonvojen som har kommit fram till området sedan det fullskaliga kriget bröt ut, tillägger han. Det handlar om tre lastbilar med mat, vatten, hygienartiklar och läkemedel som räcker till 800 personer.

Beror på stridsläget

Det ska gå till civila, enligt Lærke.

– De senaste striderna i och omkring Soledar har orsakat omfattande förstörelse, vilket har medfört att människor där är i trängande behov av humanitär hjälp.

Talespersonen säger att det finns en förhoppning om att fler lastbilar ska kunna köra dit, men att det hänger på bedömningar av dagsläget i striderna. Detsamma gäller för att skicka någon lastbil hela vägen in i Soledars tätort.

Omfattande strider har rapporterats från Soledar och närliggande Bachmut under de senaste veckorna. Ryssland har vid flera tillfällen sagt sig ta kontroll, men det har inte bekräftats av någon annan. Ukraina gör gällande att striderna pågår, vilket tycks stämma utifrån fler uppgifter. Ett stort antal dödsoffer bedöms ha krävts på bägge sidor.

Beskjutit flera regioner

Under torsdagsdygnet dödades totalt fem civila personer i ryska anfall, enligt ukrainska myndigheter. Fyra av dem dödades i just Donetsk i öst, i tre olika orter inom några mils avstånd från Soledar.

Ytterligare en person dödades i Cherson-regionen i syd. Dess guvernör Jaroslav Janusjevytj gör gällande att regionen besköts vid 90 tillfällen under gårdagsdygnet. Själva huvudorten Cherson besköts 19 gånger och flera bostadshus sägs ha blivit träffade.

Fler regioner har beskjutits, bland annat Charkiv i nordost, utan att det har rapporterats dödsfall.

Invånare från Soledar sitter på en buss som ska ta dem till tillfälliga skyddsanläggningar. Bilden togs den 13 januari.
Invånare från Soledar sitter på en buss som ska ta dem till tillfälliga skyddsanläggningar. Bilden togs den 13 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!