Hon tog sig över gränsen efter 30 timmar på tåg

Över 100 000 människor befinner sig på flykt i krigets Ukraina. Alina Zubkovych korsade gränsen i natt – efter en tågresa på 30 timmar och en lång väntan vid gränskontrollen. –Människor var tvungna att stå på samma plats i sex till åtta timmar utan att röra sig, säger hon till TT.

Människor på väg ombord på ett tåg som ska ta dem från Kostiantynivka i Donetsk-regionen. Foto togs i torsdags.

Människor på väg ombord på ett tåg som ska ta dem från Kostiantynivka i Donetsk-regionen. Foto togs i torsdags.

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Ukraina2022-02-26 05:27

När TT når 33-åriga Alina Zubkovych på lördagen har hon bara timmar tidigare tagit sig över gränsen mellan Ukraina och Slovakien och befinner sig nu i Ungern.

– Jag lärde känna en kvinna som väntade i kön tillsammans med sitt barn. Hennes man väntade med sin bil på andra sidan och frågade om jag ville följa med, så nu är jag i Budapest, säger hon.

Men vägen tillbaka till EU har varit både lång och påfrestande för Alina Zubkovych, som bor i Sverige och var på besök i Ukraina, där hennes mamma bor. När Ryssland inledde bombningarna natten mot i torsdags befann sig Alina Zubkovych i Kharkiv och visste inte hur hon skulle göra för att lämna eftersom bussarna till Kiev var inställda, berättade hon för TT då.

Tog annan rutt

Men sedan fick hon reda på att det skulle gå ett tåg.

– Så jag väntade i flera timmar, men det dök inte upp. Då kom det plötsligt ett annat tåg, som gick till Uzjhorod.

Uzjhorod ligger i västra Ukraina, bara några kilometer från gränsen mot Slovakien. Resan dit skulle dock visa sig bli betydligt längre än vanligt – Alina Zubkovych och de andra passagerarna fick åka i cirka 30 timmar innan de sent på fredagskvällen var framme eftersom tåget tog en annan rutt än vanligt för att undvika vissa riskabla områden.

Väl i Uzjhorod tog hon sig till gränsområdet. Där möttes hon av tusentals människor som köade, en majoritet av dem kvinnor och barn. Tillsammans tvingades de alla stå utomhus i den kalla natten.

– Det var totalt oorganiserat, människor var tvungna att stå på samma plats i sex till åtta timmar utan att röra sig. Det var väldigt kallt och barnen kunde inte göra annat än att stå tillsammans med sina mödrar, det fanns inte utrymme för att kunna sätta sig ned, säger Alina Zubkovych.

Enligt siffror från FN beräknas åtminstone omkring 120 000 personer vara på flykt i Ukraina.

Vaknade av explosioner

Upplevelserna av kriget skiljer sig delvis åt beroende på var i landet man befinner sig.

Andrej Utkin bor i Kramatorsk och arbetar för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) med att övervaka det formella eldupphör som egentligen ska gälla mellan ukrainska styrkor och separatister.

Tidigt på torsdagsmorgonen vaknade han av explosioner.

– Jag bestämde mig att gå till kontoret för att det är säkrare där. Då hörde jag ljud ovanför huvudet, och hade tur att filma raketerna, säger han.

Han lade ut filmklippet, där två kraftiga explosioner syns och hörs i fjärran, på nätet.

"Några explosioner"

Antagligen var målet en militär flygplats i närheten, enligt Andrej Utkin.

– Sedan dess var det några explosioner, och sedan var det lugnt, förutom en smäll sent på kvällen.

Han berättar också att den ukrainska armén uppger att två ryska flygplan sköts ned i närheten.

Men sedan dess har det överraskande nog varit lugnt, berättar han under natten mot lördagen för TT.

– Vi bor inte långt från frontlinjen, säger han.

Att läget två dagar efter Rysslands invasion fortfarande är relativt oförändrat tror han beror på de ukrainska förbanden.

– Antagligen har vår armé fått stopp på dem, säger han.

Han tror dock att det är ett bedrägligt lugn, och att attackerna lär fortsätta, även om de ryska ansträngningarna nu verkar riktas mot huvudstaden Kiev.

Fortsatt engagemang

Alina Zubkovych räknar med att vara tillbaka i Sverige igenom om några dagar. Först ska hon dock till Wien, där hennes syster befinner sig.

– Där hoppas jag kunna ta en dusch.

Men hennes engagemang kommer att fortsätta. Hon vill bland annat att se att politikerna i EU vidtar åtgärder för att minska köerna vid gränsen och förhindrar att människor tvingas vänta i timmar i kylan.

– Om det inte sker kommer vi snart se barn som hamnar på sjukhus, säger Alina Zubkovych.

En stillbild ur filmklippet som visar explosionerna utanför Kramatorsk.
En stillbild ur filmklippet som visar explosionerna utanför Kramatorsk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!