Hundratusentals utan ström efter oväder på Krim

En kraftig storm på den ryskockuperade Krimhalvön har lett till översvämmade vägar, välta träd och utslagna kraftledningar, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Nästan en halv miljon människor är utan ström.

Ryssland annekterade Krim från Ukraina 2014. Arkivbild.

Ryssland annekterade Krim från Ukraina 2014. Arkivbild.

Foto: Alexander Polegenko/AP/TT

Ukraina2023-11-27 12:38

På den av Ryssland annekterade Krimhalvön har minst en person dött till följd av ovädret. Även södra Ryssland har drabbats av skyfall och kraftiga vindar.

Badorten Sotji har översvämmats av vågor, i Anapa har taket på en femvåningsbyggnad blåst av och i Kuban har flera bostäder och skolor skadats, enligt Tass.

Stormen är den starkaste som registrerats på 16 år med vindhastigheter som uppnått 40 meter i sekunden, enligt en ryskinstallerad tjänsteman på Krim till Tass.

Flera regioner på halvön har nu förklarat undantagstillstånd.

Det ryskinstallerade styret på Krim uppmanar människor att stanna inomhus och har beslutat att stänga offentliga byggnader, inklusive skolor och sjukhus.

I delar av västra Krim har invånarna förlorat tillgången till vatten och centralvärme efter att pumpstationerna blivit av med strömmen, uppger lokala myndigheter.

I ett akvarium i Sevastopol har omkring 800 exotiska fiskar och djur dött sedan rummet de befann sig i svämmat över, rapporterar tv-kanalen Krim 24.

Ryssland annekterade Krim från Ukraina i strid med folkrätten 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!