Kommunikationslinjerna mellan Washington och Moskva har gått varma i skuggan av krisen vid den ukrainska gränsen.
Putins utrikespolitiska rådgivare Jurij Usjakov sade efter det omtalade samtalet att presidenterna trots allt kommit överens om att hålla dialogen levande, men tillbakavisade – än en gång – USA:s varningar om en nära förestående attack på Ukraina.
– Hysterin har nått sin kulmen, sade han.
En amerikansk myndighetskälla uppgav för nyhetsbyrån AFP att samtalet inte resulterade i några "grundläggande förändringar i hur situationen har utvecklats de senaste veckorna".
Vita huset meddelade samtidigt att Biden återigen betonade att en rysk attack mot Ukraina skulle innebära "ett högt pris" för Ryssland, och att även om de diplomatiska vägarna fortfarande är öppna så är USA "lika förberett för alternativa scenarion".
Långt samtal
Biden-samtalet följde det en timme och 40 minuter långa telefonsamtal som Putin hade med den franske presidenten Emmanuel Macron. Enligt den franske presidentens kansli ska Macron bland annat ha framfört att det inte går att ha en "uppriktig dialog" när spänningarna vid Ukrainas gräns är så höga.
Från Paris meddelades också att Macron senare under lördagen skulle tala med Biden, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
De senaste månadernas spända läge kring Ukraina har skärpts betydligt sedan USA varnat för att en rysk invasion kan vara nära förestående. Dessutom har Ryssland just inlett sin största marina övning i Svarta havet på många år, utanför Odessas kust.
Svårt för Zelenskyj
USA:s varningar om en rysk storinvasion av Ukraina får kritik av presidenten Zelenskyj.
– De här uttalandena skapar bara panik och är inte till hjälp för oss, sade Zelenskyj tidigare under lördagen.
– Vi vet att risken finns. Men vårt folks största fiende just nu är att panik bryter ut i landet.
Nu vill Zelenskyj att USA backar upp sina uttalanden om en nära förestående attack med bevis.
– Om ni eller någon annan har någon ytterligare information om att det är en hundraprocentig risk för en invasion, ge oss det då.
Under lördagen deltog tusentals ukrainare i en demonstration i centrala Kiev för att visa enighet inför det befarade hotet utifrån.
– Att ha panik är värdelöst. Vi måste ena oss och slåss för vår självständighet, sade studenten Maria Sjtjerbenko.
Uppmanas lämna landet
En rad länder i väst – bland annat Sverige och dess grannländer samt USA, Storbritannien och Tyskland – har uppmanat sina medborgare att snabbt lämna Ukraina.
USA har även bett större delen av sin personal att lämna ambassaden i Kiev. Man har har även förflyttat majoriteten av de soldater som finns på plats i Ukraina – 160 soldater från nationalgardet som är där för att "ge råd till och handleda" ukrainska styrkor – från landet.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar USA för att genomföra "en propagandakampanj om rysk aggression" för att provocera fram en konflikt, enligt det ryska utrikesdepartementet.
Uppgifter om attack på onsdag
Biden talade i fredags med ett antal europeiska ledare om de farhågor som uttryckts av den amerikanska underrättelsetjänsten.
Enligt flera medier, bland annat Politico, lyfte Biden under samtalet fram onsdagen den 16 februari som ett möjligt startdatum för en sådan invasion.
Men uppgiften är inte oemotsagd – en brittisk källa uppger för Politico att Storbritannien "har en annan tolkning" av uppgifterna om en attack på onsdag.
Enligt USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan står de västerländska ledarna enade och redo att straffa en rysk invasion med kännbara sanktioner. Han framhåller också att försvarsalliansen Nato, som Ryssland vill trycka tillbaka från Östeuropa, nu är mer "sammanhållet" och "målmedvetet" än på mycket länge.
Ryssland, som avfärdar den amerikanska varningen som desinformation, kontrollerar den ukrainska halvön Krim sedan en annektering som skedde i strid mot internationell rätt 2014. Moskva stöder också separatister som strider i östra Ukraina.