Julgran har tänts i centrala Kiev

En julgran med tända ljus står nu i centrala Kiev. –Ryssarna försöker stjäla vårt normala liv, men de ska inte få förstöra våra största helger, jul och nyår, säger borgmästare Vitalij Klitjko.

Julgranen mitt i Kiev på måndagen.

Julgranen mitt i Kiev på måndagen.

Foto: Vasilisa Stepanenko/AP/TT

Ukraina2022-12-19 04:58

Ukrainas huvudstad attackerades på måndagsmorgonen med drönare, och delar av staden drabbades av nya strömavbrott.

Men stadens invånare låter sig inte besegras. På kvällen lyste en tolv meter hög julgran i centrala Kiev, och uppåt hundra Kievbo begav sig dit för att titta på trädet, som står på torget utanför Sofiakatedralen.

Granen är klädd med fredsduvor som lyser i de ukrainska färgerna gult och blått. Överst tronar landets vapensköld, en treudd.

– Det är en sådan symbolisk del av vårt nyår, säger Kievbon Natalja till AFP.

Oövervinnlighetens gran

Tidigare hade stadshuset meddelat att det skulle bli en gran, men att ljusen inte skulle tändas. Men juleljus blev det.

– Vi kallar det "Den ukrainska oövervinnlighetens julgran", vi gör allt för att våra barn ska få fira helgerna trots dessa svåra tider, säger Vitalij Klitjko.

Flyglarm ljöd återigen över Kiev tidigt på måndagen, tre dagar efter vad Ukraina beskriver som de största ryska angreppen mot huvudstaden sedan krigets start.

Under natten uppges Ryssland ha attackerat Kiev med fler än 20 drönare av den iranska modellen Shahed-136. 18 av dessa sköts ned av det ukrainska luftförsvaret, skriver Kievs militärförvaltning i sociala medier.

Ett kritiskt infrastrukturmål har träffats, tillägger militären, utan att ge ytterligare detaljer. Vitalij Klitjko uppger att explosioner hörts i två centrala stadsdelar i Kiev och på bilder ses lågor och svart rök stiga mot gryningshimlen.

Regionens guvernör Oleksij Kuleba skriver på meddelandeappen Telegram att både infrastruktur och privata bostadshus har träffats och att minst två personer har skadats.

Amerikanska robotar

Under måndagen uppgav en talesperson för Rysslands försvarsdepartement att landet skjutit ned sköts fyra amerikanska antiradarrobotar i ryskt luftrum. Nedskjutningen ska ha skett i trakterna kring Belgorod som ligger nära gränsen till Ukraina, inte långt ifrån den ukrainska staden Charkiv.

Guvernören i regionen Belgorod hade tidigare rapporterat om beskjutning från Ukraina, som då sades ha dödat en person och skadat flera. Beskjutningen har också slagit ut strömförsörjningen för många människor, skriver guvernören på Telegram.

USA meddelade i somras att landet hade donerat antiradarrobotar till Ukraina för att göra det ukrainska flygvapnet mindre sårbart för ryska luftangrepp. De har en räckvidd på uppemot fem mil.

Ukraina har under kriget genomgående blivit beskjutet från den ryska sidan av gränsen.

En byggnad står i brand efter de senaste ryska attackerna mot Kiev.
En byggnad står i brand efter de senaste ryska attackerna mot Kiev.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!