Källor: Abramovitj och förhandlare förgiftade

Den ryske oligarken Roman Abramovitj och minst två ukrainska fredsförhandlare uppvisade symtom på misstänkt förgiftning efter ett möte i Kiev i Ukraina, rapporterar Wall Street Journal.

Oligarken Roman Abramovitj förlorade synen i flera timmar efter den misstänkta förgiftningen, säger en källa till The Guardian. Arkivbild.

Oligarken Roman Abramovitj förlorade synen i flera timmar efter den misstänkta förgiftningen, säger en källa till The Guardian. Arkivbild.

Foto: Anthony Anex/AP/TT

Ukraina2022-03-28 17:51

Enligt Christo Grozev på journalistgruppen Bellingcat, som granskat händelsen, verkar mängden misstänkt gift ha varit relativt liten.

– Syftet var inte att döda, det var bara en varning, säger han till tidningen.

Mötet ägde rum den 3 mars, en dryg vecka efter att Ryssland inlett sin storinvasion av Ukraina.

"Tappade synen"

Abramovitj deltog i informella förhandlingar i den ukrainska huvudstaden när han började må dåligt. Med var den ukrainske parlamentsledamoten Rustem Umerov. De reste först till Polen och sedan till Istanbul för att få vård.

– Det var under hans första resa till Kiev. Roman tappade synen i flera timmar. De fick behandling på en klinik i Turkiet, säger en källa till The Guardian.

Symtomen bestod av röda ögon, smärtsam och varaktig tårbildning samt flagnande hud på ansikte och händer, skriver Wall Street Journal med hänvisning till källor. En person nära Abramovitj säger att det är oklart vem som ligger bakom det misstänkta förgiftningsförsöket.

Bellingcat skriver på Twitter att de tre männen enbart hade ätit choklad och druckit vatten timmarna innan symtom uppstod. En fjärde person som var med märkte ingenting.

Har återhämtat sig

Roman Abramovitj och förhandlarna har återhämtat sig och deras liv ska inte vara i fara.

Abramovitj äger fotbollsklubben Chelsea, men meddelade den 2 mars att den framgångsrika klubben var till salu. Efter att den brittiska staten utfärdat sanktioner mot honom har Abramovitj inte kunnat ta emot några pengar från en eventuell försäljning.

Abramovitj rapporteras, efter att han tillfrisknat, ha återvänt till Kiev för en andra runda samtal.

Experter som utrett händelsen uppger att det är svårt att avgöra om symtomen orsakades av ett kemiskt eller biologiskt preparat eller något slags elektromagnetisk strålning, skriver Wall Street Journal.

En talesperson för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som träffat Abramovitj, säger att presidenten inte märkt av något och att man heller inte har information om den misstänkta förgiftningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!