Kiev vÀdjar: Evakuera soldaterna i Mariupol

Samtliga civila kvinnor, barn och Àldre har evakuerats frÄn det belÀgrade stÄlverket Azovstal i Mariupol. Nu vÀdjar Kiev till LÀkare utan grÀnser (MSF) om att evakuera soldaterna som Àr kvar dÀr.

Rök stiger frÄn stÄlverket Azovstal, som har varit under hÄrd beskjutning, dÀr tusentals ukrainska soldater fortfarande uppges hÄlla ut. Arkivbild.

Rök stiger frÄn stÄlverket Azovstal, som har varit under hÄrd beskjutning, dÀr tusentals ukrainska soldater fortfarande uppges hÄlla ut. Arkivbild.

Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Ukraina2022-05-07 11:07

Den ukrainska regeringen skriver i ett uttalande att man "uppmanar MSF att planera en insats för att evakuera dem som försvarar Mariupol och Azovstal och erbjuda vÄrd till dem vars mÀnskliga rÀttigheter har krÀnkts av Ryssland".

Den ryska militÀren uppger i ett uttalande till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrÄn Tass att de ukrainska soldaterna pÄ plats inte har visat nÄgra tecken pÄ att komma ut och kapitulera.

Enligt tidigare uppgifter frĂ„n ukrainska regeringskĂ€llor finns omkring 2 000 soldater pĂ„ plats vid stĂ„lverket.

Civila har evakuerats

Uttalandet frÄn Kiev pÄ lördagskvÀllen kom bara nÄgra timmar efter att Iryna Veresjtjuk, bitrÀdande premiÀrminister i Ukraina, meddelat att samtliga kvinnor, barn och Àldre har lÀmnat stÄlverket.

"Den hÀr delen av det humanitÀra uppdraget i Mariupol Àr fÀrdigt", skrev hon i sociala medier.

Även det ryska försvarsdepartementet beskriver evakueringen av civila som fĂ€rdig, rapporterar ryska nyhetsbyrĂ„n Interfax.

Flera hundratals civila vuxna och barn har bedömts befinna sig i de gamla skyddsrummen under stÄlverket sedan det ryska anfallskriget inleddes den 24 februari.

Situationen dÀr har beskrivits som ett helvete av bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres.

Evakueringen kom till stÄnd genom insatser av FN och Internationella rödakorskommittén.

Förstört tvÄ mÄl

Tidigare under lördagen uppgav det ukrainska försvarsdepartementet att man genom drönarattacker förstört tvÄ ryska mÄl vid Ormön i Svarta havet: ett luftvÀrnssystem pÄ ön och en landstigningsbÄt i Serna-klassen i nÀrheten.

"Ryska Svartahavsflottans traditionsenliga parad den 9 maj kommer att hÄllas nÀra Ormön i Är, pÄ havsbotten", skriver försvarsdepartementet i sociala medier.

I april sjönk flaggskeppet i den ryska Svartahavsflottan, robotkryssaren Moskva. Enligt Kiev var det Ukrainas militÀr som sÀnkte den, nÄgot som förnekas frÄn ryskt hÄll.

Ryska styrkor har under lördagen beskjutit den viktiga hamnstaden Odessa, rapporteras frÄn ukrainskt och ryskt hÄll.

Samtliga kvinnor, barn och Àldre uppges ha evakuerats frÄn stÄlverket i belÀgrade Mariupol. Bild Àr frÄn i fredags.
Samtliga kvinnor, barn och Àldre uppges ha evakuerats frÄn stÄlverket i belÀgrade Mariupol. Bild Àr frÄn i fredags.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!