Ukraina vill ha det som kallas huvudstridsvagnar. Det är moderna modeller av stridsvagnar med rejäl eldkraft, stryktåligt pansarskydd och relativ snabbhet och smidighet. Med sådana som stommar i mekaniserade förband skulle de ukrainska styrkorna kunna inleda motoffensiver mot ockuperad mark som Ryssland har befäst ordentligt.
– Stridsvagnen är ett genombrottsvapen. Det är så i krig att det inte är ett enskilt system som avgör, utan system av system. Man ska sätta in det här i kombination med andra vapen: med artilleri, infanteri, flygunderstöd, och så vidare, säger Magnus Christiansson, krigsvetare som undervisar vid Försvarshögskolan.
– Kvalificerat artilleri finns på plats nu, så det man behöver är just den här typen av genombrottsvapen.
Det främsta önskemålet – och det som står högst på dagordningen när landets allierade samlas för diskussioner i Tyskland – är stridsvagnar av den tyska modellen Leopard 2.
Gamla sovjetmodeller
Hittills har Ukraina använt sovjetiska och föråldrade huvudstridsvagnar, framför allt av modellen T-72. Det är den mest använda stridsvagnen i världen, då den tillverkades i omkring 25 000 exemplar i det tidigare östblocket.
Under kriget har Polen skänkt 270 T72:or till Ukraina. I höstas enades Nederländerna, USA och Tjeckien om att skicka 90 tjeckiska sådana exemplar.
– Det är en oerhörd massa stridsvagnar, men av en lite sämre kvalitet och lite äldre modell, säger Magnus Christiansson, som håller Leopard 2 klart högre:
– Det är en lite mer kvalificerad stridsvagn som skulle vara en stor fördel för ukrainarna. Den är helt enkelt modernare.
Storbritannien blev för några dagar sedan första land att skänka huvudstridsvagnar av västtillverkad modell, då de skänkte ett kompani Challenger 2-vagnar.
Många och utspridda
Challenger 2 och Leopard 2 är på många vis jämförbara – den förstnämnda är bättre bepansrad medan den senare är mer rörlig. Men Leopard 2 har tillverkats i många fler exemplar och används av ett tiotal europeiska arméer, medan den brittiska modellen knappt har gått på export.
Fler länder skulle alltså kunna bidra med såväl fordon som underhåll och utbildning om Ukraina börjar använda Leopard 2.
Det är dock upp till Tyskland om de tysktillverkade fordonen får skickas dit och där har det funnits viss motvilja. Det har också sagts att många Leopard 2 behöver modifieras och rustas upp, vilket tar tid.
Enligt uppgifter kräver den tyska regeringen att USA samtidigt skickar huvudstridsvagnar av den amerikanska modellen Abrams. USA har tusentals sådana att tillgå, men de drivs till skillnad från de flesta andra modeller med gasturbin.
– Abrams är ett väldigt komplicerat verktyg … Det är inte det enklaste systemet att underhålla, sade Colin Kahl, biträdande försvarsminister i USA, vid en pressträff i veckan.
Andra typer också
Huvudstridsvagnar skulle förstärka Ukraina på ett nytt sätt, men det har redan skickats många andra fordonstyper och det kommer att skickas fler.
Frankrike har förvisso fransktillverkade huvudstridsvagnar av modellen Leclerc, men har inte heller många att tillgå och de har inte kommit på tal. I stället skänker fransmännen ett antal lättare stridsfordon av modell AMX-10 RC, som primärt används för spaning på slagfältet.
USA har tidigare skickat trupptransportfordonen M113 till Ukraina, samt andra transportfordon. Inför mötet i Ramstein tillkännagavs ett stödpaket med 59 Bradley och 90 Stryker. Bägge är pansarskyttefordon som både kan delta i strid och användas för att transportera soldater. Bradley är känd som en "stridsvagnsdödare" med mycket eldkraft, men med färre sittplatser än Stryker.
Tyskland bidrar med pansarskyttefordon i form av några tiotal Marder-fordon. Sverige bidrar med Stridsfordon 90, som i sitt grundutförande också är ett pansarskyttefordon.
Vid sidan av alla fordon lär nya stödinsatser omfatta luftvärnsrobotar och mängder av ammunition.