Klart för F-16-plan till Ukraina

Volodymyr Zelenskyj har fått sitt efterlängtade löfte om leverans av stridsplan av typen F-16 från Danmark och Nederländerna. På sociala medier skriver den ukrainske presidenten att det rör sig om många flygplan. "42 plan. Och det är bara början."

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Danmarks statsminister Mette Frederiksen i ett F-16-plan på flygbasen i Danmark.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Danmarks statsminister Mette Frederiksen i ett F-16-plan på flygbasen i Danmark.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/TT

Ukraina2023-08-20 12:56

Danmark och Nederländerna har i månader sagt sig vara redo att skicka F-16 till Ukraina, men att de väntat på ett ja från USA – som kom i fredags.

På en nederländsk militärbas i Eindhoven kunde premiärminister Mark Rutte till slut bekräfta leveransen. På en gemensam presskonferens med Rutte kallar Zelenskyj beslutet historiskt.

– Det här är absolut historiskt, kraftfullt och inspirerande. Det är ännu ett steg mot att stärka Ukrainas luftförsvar, säger han.

– F-16 kommer definitivt att ge ny energi, självförtroende och motivation till våra soldater och civila. Varje vapen räddar liv. Vi tackar för varje enhet som kommer.

Danmark skänker 19 plan

Zelenskyj uppger själv på Twitter att löftet gäller 42 stridsflyg från de två länderna. Siffran är inte bekräftad från nederländskt håll, men från Danmark kommer 19 plan, säger statsminister Mette Frederiksen.

– Se den här gåvan som ett tecken på Danmarks orubbliga stöd. Vi står bakom er nu och i framtiden. Hur länge kriget än pågår kommer vårt stöd inte att vika, säger hon på en presskonferens i Skrydstrup på Jylland tillsammans med Zelenskyj.

– Förhoppningsvis kommer andra att följa vårt exempel, fortsätter hon.

Kiev har länge efterfrågat F-16-planen för att spetsa till sin kapacitet mot den ryska invasionen. Men det är inte klart när de första planen kan skickas, och hur lång tid leveransen kan ta.

– De första sex planen kan lämna Danmark vid nyåret hoppas vi, och sedan nästa år handlar det om åtta plan och fem året efter, säger Frederiksen.

Zelenskyj åkte direkt från Eindhoven för att träffa Frederiksen och andra företrädare för regeringen. På måndagen ska han bland annat framträda i folketinget.

– Jag är oerhört tacksam för det danska stödet. Det här är mycket stort, säger han på flygbasen Skrydstrup.

Godkändes av USA

Löften om leveranser av F-16-plan kunde inte ges förrän USA, där planen tillverkas, gav grönt ljus. Det kom i fredags, när USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett brev gav ett godkännande för danska och nederländska leveranser.

Leveranserna lär dock villkoras med att flygplanen inte används för attacker på ryskt territorium bortom ockuperade områden.

Mötena i Nederländerna och Danmark följde efter Zelenskyjs besök i Sverige, där han fick löfte om utökat samarbete om stridsfordonet CV90, men samtidigt vädrade förhoppning om att få tillgång till Jas Gripen.

Nederländerna leder tillsammans med Danmark en koalition av elva länder som ska träna ukrainska piloter i att använda F-16-planen. Frederiksen sade på söndagen att landet övar 70 piloter. Utbildningen ska kunna börja den här månaden och beräknas ta mellan sex och åtta månader.

Ukraina har tidigare förlitat sig på äldre flygplan, som det rysktillverkade Mig-29. F-16-planen har enligt experter nyare teknik och är mer mångsidiga.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Eindhoven.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i Eindhoven.
Fakta: F-16

Stridsflygplanet F-16, med smeknamnet "fighting falcon", tillverkas av företaget Lockheed Martin. Det är ett flygplan som likt svenska Gripen kan användas i många olika roller.

När flygplanet designades var ambitionen att hålla det enkelt för att pressa priset, vikten och hålla nere underhållskostnaderna.

Flygplanet kan nå ett mål 860 kilometer bort från startplatsen och därefter återvända till utgångspunkten.

Det flög för första gången 1976 och det första operativa exemplaret levererades till USA:s flygvapen 1979.

Flygplanet byggdes i en överenskommelse mellan USA, Belgien, Danmark, Nederländerna och Norge. Länderna byggde tillsammans de 348 första flygplanen. Det finns i dag 3 000 F-16-plan i 25 länder.

Källor: USA:s flygvapen, Lockheed Martin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!