Lättnad och skepsis bland ukrainska bönder

Miljontals ton spannmål ska äntligen kunna lämna Ukraina efter att Ryssland gått med på att släppa fram exporten. Men ukrainska bönder vågar ännu inte lita på löftena från invasionsmakten.

En bonde vid sin veteskörd utanför staden Mykolajiv i sydöstra Ukraina. Bilden är från den 21 juli.

En bonde vid sin veteskörd utanför staden Mykolajiv i sydöstra Ukraina. Bilden är från den 21 juli.

Foto: Bulent Kilic/AFP/TT

Ukraina2022-07-23 11:02

– Vi kommer att vänta och se vad som händer. Det är bra att de skrivit under. Men ännu syns inga resultat, säger bonden Pavlo Serhijenko från Zaporizjzja i sydöstra Ukraina till CNN.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari har Moskvas blockad av ukrainska hamnar lett till att miljontals ton spannmål som skulle ha fraktats ut i världen för flera månader sedan har fastnat.

På fredagen nådde Ukraina och Ryssland ett avtal som slår fast att lastfartyg med spannmål från tre hamnar i Ukraina ska garanteras säker passage genom Svarta havet. Transporterna ska övervakas och koordineras av en FN-grupp baserad i Istanbul. Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu hävdar att blockaden av den ukrainska spannmålsexporten kan komma att hävas inom "de närmaste dagarna".

Attacker och bränder

Även om så sker väntar sannolikt flera flaskhalsar när säden ska fraktas ut.

– Priset kommer vara högre i hamnarna, men man måste ju ta sig dit. Vi behöver hyra fordon, ordna med logistik och så vidare. Hur kommer köerna se ut? Hur ska vi kunna ta oss fram med tusentals vägspärrar? frågar sig Pavlo Serhijenko.

Han påpekar också att bönderna på grund av kriget står inför flera andra akuta problem. Enligt honom skedde två nya attacker i fredags där hans odlingar drabbades.

– Vetefältet brann på nytt och gödsellagret förstördes.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. Bra väder i den bördiga regionen har gjort att veteskörden varit bättre än vanligt – vilket dock skapat problem för många av landets bönder.

Fyllda silor

60-årige Rachmon Mirzojev berättar för nyhetsbyrån AFP hur silo efter silo i trakten kring hans bondgård, sex mil från frontlinjen i södra Ukraina, fyllts på grund av blockaden.

– Det finns ingenstans att förvara skörden och ingen att sälja den till, säger Mirzojev, som byggde sin lilla bondgård efter att ha flyttat till Ukraina från Tadzjikistan i Centralasien.

Han är mycket skeptisk till att Vladimir Putin kommer hålla några löften om att låta exporten återupptas, eftersom den ryska presidenten vill fortsätta pressa Kiev efter fem månaders brutalt krig.

– Ärligt talat tror jag inte att det kommer fungera. Frågan är vad som händer sedan. Ska vi tvingas kasta bort allt vi odlat?, säger Rachmon Mirzojev.

Den ryska blockaden i Svarta havet har lett till oro för global matbrist, stigande priser och varningar för svält.

Spänd väntan

Närmare 25 miljoner ton vete och andra spannmål har suttit fast i ukrainska hamnar, som blockeras av ryska stridsfartyg och minor som placerats ut av Kiev för att hindra en attack från havet.

Liksom andra bönder i regionen har Rachmon Mirzojev väntat så länge som möjligt med veteskörden, i hopp om att situationen ska ändras. Men de senaste veckornas stekande sol och nästan inget regn har ökat risken för bränder i området, som fortfarande hotas av ryska långdistansraketer.

Mirzojev pekar mot rök som syns i horisonten över en bondgård i närheten.

– En raket slog ner där borta och fälten har brunnit tre dagar i rad, berättar han.

Dyra transporter

Ukraina och dess europeiska allierade har försökt göra det lättare att transportera spannmål från regionen via tåg, motorvägar och pråmar längs floden Donau. Men lastbilschauffören Volodymyr Muzetjuk säger till nyhetsbyrån AFP att dessa rutter inte alls räcker för att transportera alla spannmål, och de kraftigt stigande bensinpriserna gör det dessutom mycket dyrt.

– Krig eller inte, vi måste fortfarande hämta allt vete, säger han.

Liksom bonden Rachmon Mirzojev tror han inte att Kreml kommer låta spannmålet lämna landet.

– Man kan inte lita på vad Ryssland säger. Det enda sättet att hantera dem är genom styrka, säger Volodymyr Muzetjuk och tillägger:

– De är terrorister.

Fakta: Exportavtalet

Exporten ska ske genom tre ukrainska hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.

Ukrainska båtar ska lotsa lastfartygen till turkiska hamnar där de lossas för vidaretransport till köpare runt om i världen.

Återvändande lastfartyg inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de är tomma och inte transporterar vapen.

En gemensam central ska sättas upp i Istanbul för att övervaka och koordinera transporterna.

Fartyg och hamnar som används för transporterna ska fredas från fientliga attacker.

Rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

Källa: The New York Times

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!