Leran breder ut sig – Ryssland kör fast

Ryska förband håller sig i hög utsträckning till Ukrainas vägnät på grund av leriga fält – och kan få ännu svårare att ta sig fram när leran breder ut sig under våren. Men Ryssland har inte möjlighet att vänta på att marken torkar, enligt en expert.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ukraina2022-03-28 20:57

Jordbrukslandet Ukraina har vidsträckta åkermarker som förvandlas till lervälling när tjälen går ur marken. Tunga stridsfordon riskerar att köra fast på fälten och åkrarna, som en konsekvens har ryska styrkor i högre utsträckning än väntat rört sig utmed det ukrainska vägnätet.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, tror att tunga stridsfordon kommer att få det ännu svårare att röra sig utanför vägarna när marken tinar.

– Det blir mer komplicerat att köra vid sidan av vägen, man får välja sina framryckningar med större omsorg eftersom man måste rekognoscera först och hitta vettiga stråk där det går att köra. Det kan skilja på några tiotals meter beroende på grundvattennivån och en rad olika faktorer som påverkar markens bärighet, säger Paasikivi.

Fördel Ukraina

Marken kommer troligen att vara fortsatt lerig under april för att därefter börja torka upp i maj, med brasklappen att marken torkar snabbare i de södra och varmare delarna av landet, förklarar han. Under tiden har Ukraina en fördel gentemot Ryssland eftersom den ukrainska försvarsmakten i högre grad använder sig av infanteriförband som är lättare och därför inte löper lika stor risk att köra fast. Dessutom kan Ukraina tjäna på att vara den försvarande parten.

– Leran bryr sig inte om man anfaller eller försvarar, den är lika kletig för alla. Men om man står stilla och är nedgrävd är det problemet rimligen mindre, bortsett från att det samlas vatten i de grävda stridsställningarna, säger Paasikivi.

"Sliter oerhört mycket"

Ryssland har på sistone blivit mer defensiv i sin krigföring och koncentrerar sig nu mer än tidigare på att hålla redan erövrade områden i motsats till att inta nya, enligt flera bedömare. Men Joakim Paasikivi tror inte att ryssarna väntar på att marken ska torka, av den enkla anledningen att de inte har möjlighet att dra ut på invasionen.

– Det sliter oerhört mycket på förbanden att ligga ute i fält. De har befunnit sig i ganska intensiv strid under en dryg månad och lidit stora förluster, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!