Ann Linde befinner sig i Dubai för att hålla samtal om kriget i Jemen när TT når henne en dryg timme efter Rysslands besked. Linde säger att hon ser positivt på de signaler som Moskva ger, men påminner om att Ryssland nyligen gått ut med att styrkorna skulle koncentrera sina insatser till Donbassområdet och trappa ned i bland annat Kiev och Charkiv.
– Detta gjorde man inte, det var tomt prat. Så jag skulle säga att man måste se att det här pratet i samtalet följs upp på marken, annars är det ingenting värt. Tyvärr har vi inte kunnat lita på Ryssland hittills, säger Linde.
"Biter mer och mer"
Hon tolkar beskedet som att Ryssland pressas av omvärldens sanktioner som "biter mer och mer för varje dag som går".
– Vi har inte hittills kunnat se att Ryssland har gjort någon verklighet av att de har sagt att de ska deeskalera. Och Ukraina pressas på ett sätt som egentligen är helt oacceptabelt, att man invaderar ett fredligt och demokratiskt land och tar delar av territoriet och tvingar dem till uppgörelser. Men det är Ukraina som själva måste fatta de oerhört svåra besluten var gränserna går. Zelenskyj har nu sagt att han vill ha fred, även om det kommer kosta olika saker för Ukraina, säger Linde.
"För tidigt att säga"
TT: Är beskedet ett första steg mot fred?
– Det är alldeles för tidigt att säga, med tanke på att man tidigare inte har levt upp till sina egna löften. Om det är så att man gör det den här gången är det naturligtvis en positiv sak, jag menar att man först omedelbart behöver vapenvila, säger Linde.
TT: Vad krävs för att få till en vapenvila?
– Politisk vilja, och den politiska viljan får man bland annat genom att omvärlden sätter press på en. Det har vi sett ett tag, att i alla fall i retoriken har Ryssland inte varit lika kompromisslösa. Det beror både på den otroliga ukrainska motståndsviljan och det sätt som de har bekämpat Ryssland på, och sanktionerna som har lett till en väldigt dålig ekonomisk situation för många i Ryssland och för det ryska samhället.