Löften om Ukrainahjälp på rekordlåg nivå

Ukrainas allierade har de senaste månaderna lovat betydligt mindre hjälp till det krigsdrabbade landet. Utfästelserna ligger nu på den lägsta nivån sedan Rysslands stora invasion i februari i fjol, visar en färsk analys.

En ukrainsk militär på en skadad byggnad i Kiev. Arkivbild.

En ukrainsk militär på en skadad byggnad i Kiev. Arkivbild.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Ukraina2023-12-07 12:15

Löftena om militär, finansiell och humanitär hjälp mellan augusti och oktober 2023 är 87 procent lägre än samma period 2022, enligt en rapport från det tyska forskningsorganet IFW.

Av de 42 givarländer som ingått i undersökningen har bara 20 meddelat nya hjälppaket till Ukraina under de senaste tre månaderna.

“Med tanke på osäkerheten kring ytterligare bistånd från USA kan Ukraina bara hoppas att EU äntligen godkänner sitt sedan länge tillkännagivna stödpaket på 50 miljarder euro”, står det i en kommuniké från IFW.

Ukraina förlitar sig nu allt mer på en kärngrupp av givare, som USA, Tyskland samt nordiska och östeuropeiska länder, skriver forskningsorganet.

"Mindre länder, framför allt de nordiska länderna och Nederländerna spelar också en växande roll när det gäller militär hjälp", står det i kommunikén.

Från de tio största givarländerna utgör den militära hjälpen nu 58 procent, visar rapporten. USA är fortfarande den största givaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!