– Jag ska prata med president (Vladimir) Putin så fort jag kan, lovade den brittiske premiärministern mitt under måndagseftermiddagens "partygate"-debatt i underhuset.
Hans inplanerade telefonsamtal till Moskva uppgavs då ha blivit uppskjutet på grund av debatten om de fester som ska ha hållits på 10 Downing Street under pågående pandemirestriktioner.
Den utdragna debatten gjorde också att utrikesminister Liz Truss fick vänta längre än väntat på att uttala sig om kommande lagstiftning som ska öppna upp för långtgående nya sanktioner mot Ryssland.
"Ondskefullt uppsåt"
– Det kommer att bli de hårdaste sanktioner mot Ryssland som vi någonsin har haft. De som befinner sig i och omkring Kreml kommer inte att ha nånstans att gömma sig, sade Truss när hon senare talade i parlamentet.
– Moskvas onda uppsåt är klart, de har samlat mer än 100 000 soldater vid den ukrainska gränsen, fortsatte hon och förklarade att den lagstiftning som krävs för att rikta in sig med sanktioner mot en större mängd företag och individer kommer att vara på plats den 10 februari.
– Jag kommer inte just nu att säga exakt vilka vi siktar in oss på eller på vilket sätt.
Liz Truss och Boris Johnson åker tillsammans till Ukraina under tisdagen.
Även anhöriga
Storbritanniens sanktioner mot diverse ryska politiker och militärer är i nuläget enbart kopplade till "destabilisering av Ukraina". Källor inom brittiska utrikesdepartementet uppger dock för The Guardian att man nu vill göra det möjligt att slå även mot den ryska statens "strategiska intressen".
I USA uppger i sin tur en tjänsteman för nyhetsbyrån Reuters att västländerna förbereder gemensamma sanktioner mot personer "som spelar en roll i (den ryska) regeringens beslutsfattande eller är åtminstone medhjälpliga i Kremls destabiliserande uppträdande". Även anhöriga ska kunna sanktioneras.
– Putins kumpaner ska inte längre kunna använda sina fruar eller andra familjemedlemmar som bulvaner för att undvika sanktioner, säger tjänstemannen till Reuters.
Rysk kritik
Storbritannien har länge varit en favorit bland ryska mångmiljardärer med nära koppling till de styrande i Moskva. Mest känd är kanske Roman Abramovitj som byggde upp en jätteförmögenhet på gas och olja under 1990-talet och som gjort fotbollsklubben Chelsea i London till en av Europas främsta och rikaste.
Från rysk sida får dock britternas löften om skärpta sanktioner besk kritik.
– Ett väldigt oroande uttalande från London, inte bara för våra företag. Anglosaxarna driver massivt upp spänningarna på den europeiska kontinenten, säger Kreml-talesmannen Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrån AFP.