Macron: Putin vill se inspektioner av Zaporizjzja

Oron är stor för att något ska hända vid det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Ryssland ska enligt Frankrikes president Emmanuel Macron vara redo att tillåta oberoende inspektioner av kärnkraftverket.

En äldre man på ryskannekterade Krim får hjälp att lämna ett område nära en av platserna där det ägde rum en explosion tidigare i veckan. Bilden är från 16 augusti.

En äldre man på ryskannekterade Krim får hjälp att lämna ett område nära en av platserna där det ägde rum en explosion tidigare i veckan. Bilden är från 16 augusti.

Foto: Viktor Korotayev/AP/TT

Ukraina2022-08-19 05:38

Den ukrainska försvarsunderrättelsetjänsten har varnat för att Ryssland planerar att iscensätta en olycka eller "provokation" på kärnkraftverket Zaporizjzja.

Med tanke på antalet vapen som finns inne på kärnkraftverkets område och tidigare beskjutning, finns det en stor risk för en attack vid anläggningen, skriver underrättelsetjänsten på sin sajt.

Rysslands president Vladimir Putin fortsätter å sin sida att anklaga Ukraina för situationen och säger enligt Kreml att "den systematiska ukrainska artillerielden mot Zaporizjzja kan orsaka en storskalig katastrof".

Putin pratade på fredagen med Frankrikes president Emmanuel Macon, och ska ha lovat ge det Internationella atomenergiorganet (IAEA) all nödvändig hjälp för att kunna genomföra en inspektion av kärnkraftverket.

Enligt Frankrike ska båda ledarna ha uppmanat till inspektioner "så snart som möjligt" så att IAEA kan utvärdera situationen på plats.

"Ukrainsk el"

Tidigare på fredagen hade Ukrainas energimyndighet Energoatom uppgett att Ryssland planerar att stänga reaktorerna i kärnkraftverket och kapa ledningarna till Ukrainas elnät. Förra veckan uppgav Energoatom att Moskva planerar att koppla om elen till ryskannekterade Krimhalvön.

De uppgifterna fick FN:s generalsekreterare António Guterres att reagera och han kräver att Moskva inte stryper tillgången till elektricitet för Ukraina.

– Självklart är elen från Zaporizjzja ukrainsk el. Det måste till fullo respekteras, säger han under ett besök i Odessa.

Guterres kom till hamnstaden i södra Ukraina efter att ha träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Turkiets Recep Tayyip Erdogan i Lviv.

Efter mötet uppmanade Zelenskyj FN att säkerställa säkerheten vid det ryskockuperade kärnkraftverket. Han kritiserade vad han beskrev som "avsiktliga" ryska attacker. Guterres varnade samtidigt att skador på verket kan liknas med självmord.

Fler explosioner på Krim

Minst fyra explosioner ska på torsdagen ha inträffat nära en rysk militärflygplats på Krimhalvön, uppger tre olika källor för nyhetsbyrån Reuters.

Den ryska sidan hävdar samtidigt att man skjutit ner en ukrainsk drönare.

Under veckan har flera explosioner inträffat på Krim, som Ryssland olagligen annekterade 2014. Ukrainska företrädare har låtit förstå att man ligger bakom explosionerna men har inte sagt det rakt ut.

Det finns också ryska uppgifter om att man skjutit ner en drönare nära Kertjbron mellan Krim och Ryssland under torsdagskvällen, skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Fakta: Zaporizjzjas kärnkraftverk

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn i sydöstra Ukraina. Anläggningen ligger intill staden Enerhodar vid floden Dnepr.

Kärnkraftverket är det största i Europa och består av sex tryckvattenreaktorer, med kapacitet att producera el för fyra miljoner ukrainska hushåll.

Reaktorerna togs i bruk mellan 1984 och 1995.

Före kriget producerade anläggningen omkring en femtedel av Ukrainas el.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!