"Mitt livs värsta soluppgång"

Den ryska attacken gav ukrainarna ett brutalt uppvaknande. Stora delar av befolkningen tvingas på flykt eller ned i skyddsrum. –Det var mitt livs värsta soluppgång, säger en Charkivbo.

En kvinna väntar på tåget ut från Kiev efter den ryska attacken. Kvinnan på bilden förekommer inte i texten.

En kvinna väntar på tåget ut från Kiev efter den ryska attacken. Kvinnan på bilden förekommer inte i texten.

Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Ukraina2022-02-24 18:49

Charkiv är Ukrainas näst största stad. I gryningen väcktes stadens invånare – precis som i många andra delar av landet – av att det smällde.

– Jag hörde oljudet och vaknade. Jag insåg att det lät som artillerield, säger en annan Charkivbo, Michail, till nyhetsbyrån AP.

Han gick in till sin mammas sovrum, för att väcka henne, då rummet han nyss lämnat förstördes i en explosion.

"Råder panik"

Människor gav sig på torsdagsmorgonen ut på gatorna och köer bildades vid uttagsautomater.

– Det råder panik, ser du inte det, säger Yevheni Balai i Slovjansk i östra Ukraina, som köar utanför en stängd bank i hopp om att kunna ta ut kontanter, till The New York Times.

På bilder som sprids på sociala medier kan man se hur butikshyllor börjat tömmas på vatten och andra varor.

Ryska styrkor har också närmat sig huvudstaden Kiev, där borgmästaren har utlyst utegångsförbud. Stadens invånare har bland annat sökt sig ned i tunnelbanan, som öppnats upp för att fungera som skyddsrum.

Människor köar vid busstationer för att köpa biljetter och lämna huvudstaden samtidigt som bilköerna ringlar långa västerut.

"Civila betalar priset"

Internationella Röda Korsets ordförande Peter Maurer säger att han kände ett starkt obehag när nyheten kom om Rysslands attack.

– Vi ser redan de omedelbara konsekvenserna för civilbefolkningen. Det här tvingar folk på flykt, säger han och fortsätter:

– Röda Korset har sett många konflikter inledas och trappas upp de senaste åren, men alltför få får ett slut. Och det är alltid civilbefolkningen som betalar priset.

Ukrainare står i kö för att köpa vatten och andra nödvändigheter i Kiev.
Ukrainare står i kö för att köpa vatten och andra nödvändigheter i Kiev.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!