Motoffensiv i Cherson – flera döda i Kirovohrad

Operationen för att återta ockuperade Cherson i södra Ukraina har börjat, enligt en rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj. I Kirovohrad i centrala Ukraina uppges fem människor ha dödats i en rysk robotattack mot två flyghangarer.

Ukrainskt artilleri skjuter mot ryska ställningar i Charkivområdet.

Ukrainskt artilleri skjuter mot ryska ställningar i Charkivområdet.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukraina2022-07-28 03:43

Under natten till onsdagen bombarderade Ukraina återigen den ryskkontrollerade Antonivkabron över floden Dnepr, en nyckelväg för ryska leveranskedjor att nå ockuperade Cherson i landets södra delar. Attacken genomfördes med det amerikanska raketartillerisystemet Himars.

Med attacken inleddes Ukrainas operation för att återta Chersonregionen, som föll till Ryssland tidigt under kriget, säger ukrainske presidentrådgivaren Oleksiyj Arestovytj enligt The Guardian.

Bron förstördes inte helt och hållet – Ukrainas mål rapporteras ha varit att skada den så pass mycket att det inte går att transportera militära fordon på den, samtidigt som viktiga förnödenheter ska kunna nå regionen.

Bilder från området visar att ryska styrkor försöker sätta upp en pontonbro i närheten av den skadade bron, rapporterar BBC.

Skickas söderut

Enligt Arestovytj skickar Ryssland sina styrkor söderut, vilket han tolkar som ett skifte från en offensiv strategi till en defensiv.

Storbritanniens försvarsdepartement skriver i sin senaste underrättelserapport att ukrainska styrkor troligtvis har etablerat ett brohuvud vid Inhuletsfloden, som utgör den norra gränsen till ryskockuperade Chersonregionen.

Staden Cherson är nu i praktiken avskuren från andra ockuperade territorier. Att förlora den skulle kraftigt underminera Rysslands försök att måla upp ockupationen som en framgång, skriver britterna.

Militärbas träffad

I regionen runt huvudstaden Kiev ljöd flyglarmet återigen under morgonen. Sex robotar avfyrades från Svarta havet och träffade en militärbas strax norr om huvudstaden, rapporterar AP. 15 människor skadades i attacken, varav fem civila, enligt regionens guvernör Oleksij Kuleba.

I regionen Kirovohrad i centrala Ukraina har fem människor dödats och 25 skadats vid en rysk robotattack, uppger regionens guvernör Andrij Raikovitj. Han säger att attacken riktades mot två flyghangarer och att tolv servicetekniker var bland de skadade.

I Bachmut i östra Ukraina dödades minst tre människor i en rysk robotattack. Tolv byggnader ska ha skadats, uppger BBC.

Wagner vid kolkraftverk

I Donetsk uppges Ryssland ha ryckt fram på vissa håll och bland annat tagit kontroll över kolkraftverket Vuhlehirsk.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement har soldater från den ökända legosoldatgruppen Wagner intagit kraftverket och ukrainska soldater har dragit sig tillbaka.

Den ukrainske presidentrådgivaren Oleksiyj Arestovytj medger att Ryssland tagit över kraftverket.

"De åstadkom en liten taktisk framgång", säger han i en intervju som lagts ut på Youtube, enligt flera medier.

Kartan visar var Antonivkabron i Cherson ligger.
Kartan visar var Antonivkabron i Cherson ligger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!