Munkar motsätter sig vräkning från Kievkloster

Munkar i det historiskt viktiga östortodoxa klostret Petjerska i Ukrainas huvudstad Kiev motsätter sig avhysning. Ukrainas regering har meddelat att munkarna måste lämna klostret före onsdag – munkarna svarar att avhysningen saknar legal grund.

Munkar i klostret Petjerska i Kiev hotas av avhysning.

Munkar i klostret Petjerska i Kiev hotas av avhysning.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina2023-03-26 16:50

Munkarna tillhör Ukrainas ortodoxa samfund, som tidigare stod under den ryska ortodoxa kyrkan. Ukrainas ortodoxa kyrka bröt dock med Moskva och patriarken Kirill när det ryska anfallskriget inleddes mot Ukraina.

Anledningen var att patriarken Kirill aktivt stödjer den ryska invasionen

Men Ukrainas regering anser att klostret fortfarande har kopplingar till Moskva och har beordrat munkarna att lämna byggnaden. Formellt hänvisar regeringen till "överträdelser" av regler som gäller statlig egendom.

Talespersonen för den ukrainske ärkebiskopen Kliment säger att de boende kommer att stanna så länge de kan, även om el och vatten stängs av.

– Vår kyrka var det första ukrainska religiösa samfundet som fördömde Rysslands krig mot Ukraina. Vi har välsignat Ukrainas militär som försvarar vårt fosterland.

Det så kallade grottklostret, även benämnt Lavra, grundades 1015. Klostret har stor historisk betydelse för den östortodoxa kristendomen och anses mycket viktig i både Ukraina och Ryssland.

Omkring 200 munkar och 300 elever bor i klostret.

Troende besöker klostret Petjerska i Kiev.
Troende besöker klostret Petjerska i Kiev.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!