Nya tillslag mot rekryteringskontor i Ukraina

Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) har gripit ytterligare fyra anställda som jobbar med rekrytering till landets försvarsmakt. Tjänstemännen misstänks för att ha erbjudit falska intyg i utbyte mot pengar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelade i mitten av augusti att samtliga chefer för landets regionala värnpliktskontor har avskedats. Arkivbild.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelade i mitten av augusti att samtliga chefer för landets regionala värnpliktskontor har avskedats. Arkivbild.

Foto: Ukrainska presidentkansliets presstjänst/AP/TT

Ukraina2023-08-26 16:26

De fyra anklagas för att ha hjälpt personer att undvika värnplikt och ta sig utomlands, uppger SBU enligt ett uttalande som återges av CNN.

"Tjänstemännen har i utbyte mot pengar erbjudit värnpliktiga att undgå att mobiliseras med stöd av falska intyg på att de är fysiskt olämpliga att tjänstgöra inom militären", säger SBU i uttalandet.

Kostnaden för ett falskt intyg ska ha varit motsvarande omkring 110 000 kronor. De misstänkta riskerar upp till tio års fängelse.

Drönare i Moskva

Ukrainska myndigheter har under de senaste veckor tagit i med hårdhandskarna mot korruptionen inom rekryteringsverksamheten i landet. I mitten av augusti meddelade president Volodymyr Zelenskyj att samtliga chefer för landets regionala värnpliktskontor har avskedats.

Flygplatser i Moskva tvingades stänga tillfälligt under lördagsmorgonen till följd av ännu en drönarattack mot huvudstaden, rapporterar ryska statskontrollerade medier.

Ryska myndigheter uppger att en drönare sköts ned över Istradistriktet i Moskvaregionen, omkring fem mil från de centrala delarna av staden. Ytterligare en drönare ska ha skjutits ned när den närmade sig staden Belgorod knappt fem mil från gränsen till Ukraina.

Civila dödade

Två civila uppges ha dödats och en skadats när rysk eld träffade ett kafé i en förort utanför Kupiansk i nordöstra Ukraina, skriver regionens guvernör Oleh Syniehubov i ett inlägg på sociala medier-plattformen Telegram.

Brittiska underrättelsetjänsten bedömer att Ryssland kan komma att intensifiera sina attacker runt Kupiansk och i närheten av Lyman i ett försök att avleda ukrainska försvarsmaktens framryckningar nära Bachmut och i regionen Zaporizjzja.

Tre ukrainska stridspiloter omkom när deras L-39-plan kolliderade i luften under uppdrag i Zjytomyrregionen, meddelar Ukrainas flygvapen på sociala medier-plattformen X (tidigare Twitter). Kollisionen inträffade i fredags.

Flygvapnet sänder sina kondoleanser till piloternas familjer.

Fartyg har lämnat Odessa

Ett andra lastfartyg har lämnat hamnen i Odessa i södra Ukraina, för att färdas genom den tillfälliga korridor i Svarta havet som upprättats av Ukrainas regering sedan Ryssland lämnat spannmålsavtalet den 17 juli.

Uppgiften kommer från den ukrainske parlamentsledamoten Oleksij Hontjarenko i ett inlägg på sociala medier-plattformen Telegram, skriver AFP. Hontjarenko har även publicerat en bild på det Liberia-flaggade fartyget när det lämnar hamnen i Odessa på väg till bulgariska Varna.

I mitten av augusti lämnade det första fartyget Odessa sedan avtalet sades upp. Det rörde sig om ett Hongkong-flaggat fartyg som legat i hamnen sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i slutet av februari 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!