USA lovade i onsdags militärt stöd värt 800 miljoner dollar till Ukraina. Tidigare har USA och andra länder främst skickat vapen och utrustning som antingen är lättanvända, som exempelvis kan kastas efter att ha avfyrats, eller system som ukrainska försvaret redan har erfarenhet av.
Men nu kommer haubitsar, två radarsystem, avståndsmätare och minor, och obemannade kustförsvarsfarkoster som amerikanska försvarsdepartementet tror att "ukrainarna kan behöva träning på innan de börjar användas".
Det är samma huvudbry som flera andra länder ställts inför när mer avancerad utrustning skickas till Ukraina. När Australien skickade sina lokaltillverkade pansarfordon av typen Bushmaster bestämde man sig för att skicka med arméträningsvideor, fast med ukrainska undertexter.
– Att köra dem är inte så svårt. Men underhållet – att plocka ut hela motorn om den pajar – du vill antagligen ha mer än en video till det, säger Marcus Hellyer vid tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute till TT, och tillägger att det kan finnas ont om reservdelar i Ukraina.
Flygs till Storbritannien
Storbritanniens minister för de väpnade styrkorna, James Heappey, meddelade i dagarna att ukrainsk personal ska utbildas på brittisk mark på de 120 pansarfordon som britterna iordningställer för att skickas till Ukraina.
– De kommer till Storbritannien de kommande dagarna för att lära sig att köra och kontrollera de fordonen, sade han till LBC.
USA har hittills även skickat Switchblade till Ukraina, en slags blandning mellan kryssningsrobot och drönare, som också krävt utbildning. Men då befann sig redan ukrainska soldater på plats i USA som kunde tränas på systemet. Att flytta ukrainska soldater från fronten för att utbildas kan däremot vara problematiskt.
Utbildar kollegor
Pentagon tänker sig att man utbildar ett mindre antal, som sedan i sin tur får föra kunskaperna vidare till sina kollegor.
– Man drar ut ett litet antal ukrainska soldater så att de kan tränas på de här systemen och sedan skickas de tillbaka in, säger presstalespersonen John Kirby enligt försvarshögkvarteret.
Det är oklart var utbildningen ska ske, men antagligen blir det med amerikanska styrkor som redan befinner sig i närheten av Ukraina.
– Vi tror att vi kan sätta samman lämplig träning för en del av de här systemen väldigt, väldigt snabbt. Det är inte väldigt komplexa system, säger Kirby.
Kan förloras till ryssarna
Marcus Hellyer konstaterar också att det i många fall handlar om att lära sig hantera liknande system som redan finns i landet i dag, fast västerländskt i stället för ryskt eller sovjetiskt.
För de allra mest komplicerade systemen – som stridsflygplan, långdistansluftvärn och elektroniska vapensystem – som Ukraina ideligen efterfrågar, kan det dock krävas månader av utbildning. Och att lära sig från grunden kan ta år.
Dessutom finns risken att de faller i ryssarnas händer.
– Det kan verka avskräckande för att skicka de mer avancerade luftvärnssystemen eller elektroniska vapensystem. De är kronjuvelerna i militär utrustning, säger han.
Marcus Hellyer konstaterar att utbildningen och underhåll är ett problem, men att det inte är oöverkomligt för de nu presenterade vapnen och utrustningen. Ukrainarna har dessutom visat sig vara anpassningsbara och snabbt lärt sig att effektivt kombinera olika system, exempelvis artilleri med övervakningsdrönare, påpekar han.
– Ukrainarna har på sätt och vis blivit världsledade när det handlar om användandet av obemannade system. Slagfältet där är fullt av olika autonoma system. Det är intressant att se den snabba utvecklingen av deras kapacitet, säger han.