Omfattande fördömanden av rysk attack mot Tjernihiv

Minst sju personer har dödats, varav ett sexårigt barn, i en rysk robotattack mot staden Tjernihiv, 15 mil norr om Kiev. –Det är en vansinnig terrorattack, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Brandmän arbetar vid Dramatiska teatern i Tjernihiv, som träffades av en rysk raket.

Brandmän arbetar vid Dramatiska teatern i Tjernihiv, som träffades av en rysk raket.

Foto: Polisen i Ukraina/AP/TT

Ukraina2023-08-19 13:18

Zelenskyjs uttalande kom på en presskonferens tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M). Då sade han att 90 personer skadats. Antalet skadade höjdes senare på lördagen och var närmare 130 på kvällen.

Av de skadade var 15 barn, enligt lokala myndigheter.

– Attacken genomfördes när många var ute och flanerade på lördagsförmiddagen på stadens torg, sade Zelenskyj som inledning på sitt anförande inför medieuppbådet under besöket på Harpsund.

– Nu vet vi att tolv barn har skadats. Bland de sju döda finns ett sexårigt barn, och mamman är mycket svårt skadad. Jag vill skicka mina kondoleanser, sade Zelenskyj.

"Avskyvärd attack"

Zelenskyj har även lagt upp en video från platsen som visar bråte runt en stor byggnad från Sovjettiden med parkerade bilar runtomkring som är delvis förstörda, med krossade tak och urblåsta fönster.

FN valde att fördöma attacken med ordet "avskyvärd".

Stadens teater fick också svåra skador, liksom en universitetsbyggnad nära stadens torg. Men även byggnader på över 100 meters avstånd från explosionsplatsen fattade eld.

Drönarmöte

Enligt uppgifter till BBC hölls ett evenemang för drönartillverkare i Tjernihivs teater, och stadens ställföreträdande borgmästare Oleksandr Lomako säger att mötet var målet för rysk militär.

– Men det står helt klart att Ryssland avfyrade robotarna mitt på dagen . . .och att civila skulle bli offer, säger Lomako.

Flera av offren befann sig en ortodox kyrka där en helgdag firades.

Staden ligger fem mil från gränsen till Belarus. Ryska styrkor marscherade genom staden när de inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari förra året, men de trycktes sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!