Kärnkraftverket är "helt bortkopplat från elnätet" efter att en kraftledning skadats till följd av striderna, skriver ukrainska statliga eloperatören Ukrenergo på sociala medier, enligt AFP.
Ukrenergo varnar för risken att det kan leda till att radioaktiva ämnen sprids från det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl eftersom det behövs strömförsörjning för att klara kylningen, vilket också gäller avställda reaktorer.
Arbetet med att reparera kraftledningen har inte kunnat göras på grund av strider som pågår i området och det finns därför inte någon möjlighet att "återupprätta nätet", skriver Ukrenergo.
Utrikesminister Dmytro Kuleba manar på Twitter Ryssland till ett omedelbart eldupphör för att låta reparatörer komma till platsen.
"Reservdieselaggregatet har 48 timmars kapacitet att elförsörja Tjernobyl NPP (kärnkraftverket). Efter det kommer kylsystem för förvaringsanläggningen för använt kärnavfall att stanna, och radioaktiva läckor kommer vara nära förestående", skriver Kuleba.
"Inte särskilt allvarligt"
Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten säger till Expressen att man följer utvecklingen.
– Min första reaktion är att det inte är särskilt allvarligt. På Tjernobyls kärnkraftsanläggning har man ett lager för utbränt använt kärnbränsle. Där finns relativt mycket bränsle som står i bassänger – men det bränslet har inte varit aktivt på 20–25 år. Det innebär att resteffekten nu är väldigt låg så det är inget problem att kyla det, säger Jan Hanberg, enhetschef för anläggningssäkerhet, till tidningen.
Han uppskattar att det troligtvis skulle ta veckor innan några problem skulle uppstå.
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har sedan tidigare uttryckt oro för situationen vid atomkraftverket.
Det fjärrövervakningssystem som används har slutat sända och den ukrainska tillsynsmyndigheten kan numera endast kommunicera med anläggningen via mejl, enligt IAEA.
IAEA säger även att personalen i Tjernobyl ännu inte har bytts av sedan ryska styrkor tog kontroll över kärnkraftverket. Det innebär att samma drygt 200 anställda har drivit anläggningen i 13 dygn.
"Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsätts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför," sade IAEA-chefen Rafael Mariano Grossi tidigare.
Han kräver att de ryska styrkorna snarast tillåter skiftbyten för personalen. Trots att det inte längre finns några reaktorer i drift i Tjernobyl är fortfarande över 2 000 personer anställda för att hålla den gamla och förstörda anläggningen under uppsikt.
IAEA meddelar på onsdagen att ingen kritisk inverkan på säkerheten har noterats med anledning av strömavbrottet.
Kontroll över Zaporizjzja
Ryssland säger sig också ha tagit full kontroll över Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i Ukraina.
Ryska styrkor attackerade och tog kontroll över Zaporizjzja i helgen. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har 240 man från de ukrainska styrkorna, som har varit kvar och vaktat anläggningen, nu lämnat området.
– För närvarande sköts kärnkraftverket enligt rutinerna, säger en rysk officer enligt ryska Interfax.