Flera europeiska länder har antytt att de kan avvara F-16-plan för Ukrainas räkning. Då stridsflygen är amerikansktillverkade behövs dock tillstånd från USA för att de ska kunna skickas vidare.
Danmark väntar på en leverans av nya F-35-flygplan och tycks kunna tänka sig att donera sina F-16 när de hunnit ersättas.
Och nu har USA:s utrikesminister Antony Blinken bekräftat att man ger grönt ljus för sådana planer, enligt brev till Danmark och Nederländerna som Reuters har tagit del av.
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen bekräftar uppgifterna.
– Det har skett en brevväxling mellan mig och Antony Blinken, baserat på det faktum att försvarsministern och jag har kontaktat USA för att undersöka vilka alternativ vi har, säger han till danska TV 2.
Påverkan vid fronten
Blinken uttrycker, enligt Reuters, "USA:s fulla stöd för både leveransen av F-16-plan till Ukraina och för utbildningen av ukrainska piloter av kvalificerade F-16-instruktörer". Danmark har tidigare uppgett att utbildning skulle kunna inledas under augusti månad i södra Jylland.
Ukrainas flygvapen har för närvarande stridsflygplan av typen MiG-29, som tillverkades i Sovjetunionen.
– Leveranser av F-16 skulle framför allt innebära ett rejält numerärt tillskott av stridsflyg. Men också ett förmågetillskott, för F-16 är ett fantastiskt bra flygplan, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan.
Han tror att Ukraina främst skulle ha nytta av F-16-planen i attacksyfte.
– De skulle kunna påverka striderna framme vid fronten ganska mycket.
Dröjer många månader
Det skulle också bli lättare att attackera mål på ryskockuperat territorium, som i Luhansk och Donetsk.
– Man skulle även kunna komma in lite mer på djupet ner mot Krimhalvön, säger Johan Huovinen.
Leveranserna lär dock villkoras med att flygplanen inte används för attacker på ryskt territorium bortom ockuperade områden.
Någon påverkan på Ukrainas pågående offensiv, som gått trögt, blir det med största sannolikhet inte. Utbildningen av ukrainska piloter tar minst några månader. De ukrainska flygbaserna måste dessutom anpassas till de nya planen, som också behöver skyddas från attacker.
– Det kan nog dröja åtminstone ett halvår innan systemet är på plats, säger Johan Huovinen.
Svenskt erbjudande
Även Sverige har erbjudit utbildning för ukrainska piloter med svenska Jas Gripen. Även om det rör sig om en annan flygplanstyp så kan kunskaperna användas för F-16.
– Det kan handla om att lära ukrainarna att flyga riktigt lågt. Även om att använda sig av vägbaser, där man spärrar av en del av en vanlig väg för att temporärt kunna landa där.
Den senaste tiden har Ukraina genomfört en rad spektakulära angrepp mot Krimhalvön och Moskvaområdet med drönare. Men stridsflyg ger en betydligt större kapacitet.
– Drönare är den fattige mannens lösning. Och det handlar mer om nålsticksattacker, om en politisk signalering som väcker uppmärksamhet, säger Johan Huovinen.