Samtalet mellan den amerikanske säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan och Kinas utrikesrådgivare Yang Jiechi genomfördes i Rom med anledning av medieuppgifter om möjligt kinesiskt stöd till Ryssland.
– Vi följer noggrant i vilken utsträckning Kina faktiskt ger någon form av stöd, materiellt stöd eller ekonomiskt stöd, till Ryssland. Det bekymrar oss, sade Sullivan till CNN inför mötet.
– Och vi har meddelat Peking att vi inte kommer att stå och titta på, och tillåta något land att kompensera Ryssland för dess förluster genom de ekonomiska sanktionerna.
Dementerar helt
"Den djupa oron" bekräftas av en högt uppsatt person inom den amerikanska administrationen.
Den högt uppsatta källan, som har talat med flera amerikanska medier, citeras anonymt – ett vanligt diplomatiskt tillvägagångssätt i känsliga frågor då någon som står presidenten nära uttalar sig.
Från kinesiskt håll har förnekandet av uppgifterna varit total, så även från Kreml och president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.
Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian hävdade dock illvilja från USA:s sida.
– USA har nyligen spridit desinformation mot Kina angående Ukrainafrågan.
Går balansgång
Kina går en balansgång i kontakter mellan Ryssland och väst. Landet vill undvika inblandning i kriget, men samtidigt behålla sin goda relation till Ryssland.
Det stöd som kan vara aktuellt är därför inte soldater eller vapen, utan högteknologiska komponenter, säger Tomas Ries, docent i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan.
– Till exempel mikrochips som tillverkas i Kina, som Ryssland behöver för att fylla på sitt missilförråd. Det skulle vara den mjukaste vägen för Kina, säger han.
I samband med invigningen av vinter-OS i Peking i början av februari slöt presidenterna Xi Jinping och Vladimir Putin en uppgörelse om ett partnerskap "utan gränser". Ett avtal ingicks om att Kina köper olja och gas för motsvarande drygt 1 100 miljarder kronor från Ryssland.