Oroligt på barnsjukhus: Kulor flög ovanför

Natalya Tysjtjuk och hennes nästan tre månader gamla dotter Mia hörde skotten vissla ovanför barnsjukhuset i Kiev. "Vi skyndande oss till skyddsrummet, där vi tillbringade natten", säger hon.

Patienter, föräldrar och personal har tvingats tillbringa flera nätter i barnsjukhusets skyddsrum.

Patienter, föräldrar och personal har tvingats tillbringa flera nätter i barnsjukhusets skyddsrum.

Foto: Natalya Tysjtjuk/Privat

Ukraina2022-02-28 07:42

Det har varit en tuff start i livet för Mia, som föddes tre månader för tidigt. Efter närmare tre månader av intensivvård har hon äntligen kunnat flytta till en annan avdelning på barnsjukhuset Ochmatdyt i Kiev, där bebisarna kan andas själva, lär sig att äta och lägger på sig vikt.

Så kom kriget till Kiev. Och för patienterna på Ochmatdyt och deras föräldrar en ny verklighet, som bland annat innebär att sedan i lördags med jämna mellanrum behöva skynda sig ned till ett skyddsrum.

"Tyvärr tillbringade vi natten i skyddsrummet igen. Det verkar som att det här är vår vardag nu. Jag är utmattad", skriver Mias mamma Natalya Tysjtjuk, under måndagsmorgonen, till TT.

"Verkligen skrämmande"

Under natten mot lördagen hörde hon skotten vina över sjukhustaket.

"Första gången var verkligen skrämmande, när vi hörde skotten i närheten. Allting hände väldigt oväntat. Min första reaktion var att ta tag i mitt barn och trycka mig mot väggen", berättar hon och fortsätter:

"När ljuden dog ut reste jag mig, klädde snabbt Mia, tog min ryggsäck och gick ned till bombskyddet".

Den 36-åriga förstagångsmamman, som till vardags arbetar som marknadsstrateg, berättar att hon är utmattad efter tre nätter i skyddsrum. Konstant hör hon och de andra på sjukhuset ljuden av skottlossning. Ibland nära, ibland i fjärran.

"Andra patienter och personal känner samma sak: oro, utmattning, de är spända och osäkra. Alla föräldrar, så klart, är främst oroliga för sina barns liv och hälsa, barnen som fötts för tidigt behöver vila och medicinsk behandling. Att konstant flytta på dem är inte bra för dem", skriver Natalya Tysjtjuk.

"Oroar mig för barnet"

Ochmatdyt uppger i en kommentar till TT att sjukhuset är oskatt och att man har lyckats bemanna det som vanligt. På Facebook skriver sjukhuset att man tagit emot fem patienter, varav tre var vuxna, under natten mot söndagen. En sexårig pojke ska ha avlidit av sina skador i ambulansen på väg till sjukhuset.

"Jag oroar mig över hur barnet hanterar den här stressiga situationen, och jag vet inte vad jag ska vänta mig i kväll", säger Natalya Tysjtjuk.

Samtidigt har hon framtidstro.

"Jag tror att väldigt snart så kommer allt bli bra. Vi har en stark ledare, vi har en väldigt motiverad och kraftfull armé, vi är en okrossbar nation och vi har mycket optimism."

Natalya Tysjtjuk och dottern Mia efter ytterligare en natt i barnsjukhusets skyddsrum.
Natalya Tysjtjuk och dottern Mia efter ytterligare en natt i barnsjukhusets skyddsrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!