OSSE: 1 500 brott mot vapenvilan i östra Ukraina

Våldet trappas upp i östra Ukraina. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) rapporterar att man landat på siffran 1 500 när man räknat ihop en dags överträdelser mot vapenvilan.

En ukrainsk soldat invid hus i en by i det ryskstödda utbrytarområdet Luhansk på lördagen.

En ukrainsk soldat invid hus i en by i det ryskstödda utbrytarområdet Luhansk på lördagen.

Foto: Oleksandr Ratushniak/AP/TT

Ukraina2022-02-19 03:29

OSSE:s bygger sin rapport på uppgifter som organisationens observatörer gjorde under fredagen i de ryskstödda utbrytarområdena Luhansk och Donetsk.

Sammanräkningen publicerades på lördagen, samma dag som Tyskland uppmanade sina medborgare som befinner sig i Ukraina att skyndsamt lämna landet.

"Tyska medborgare ombeds skyndsamt att lämna landet nu", skriver tyska utrikesdepartementet på sin hemsida där reseråden angående Ukraina uppdaterades under lördagen.

Samtidigt meddelade det tyska flygbolaget Lufthansa att man från och med måndag ställer in alla sina flyg till den ukrainska huvudstaden Kiev och till staden Odessa.

Allmän mobilisering

Under morgonen svensk tid skrev Leonid Pasetjnik, rysktödd ledare för Luhansk under ett dekret om allmän mobilisering, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax. Det innebär att män i åldern, 18–55 år, är förbjudna att lämna området.

Separatistledaren Denis Pusjilin i det intilliggande Donetsk har också lyft behovet av fullständig militär mobilisering, som en reaktion på det alltmer spända läget.

– Jag uppmanar de medborgare som ingår i den operativa reserven att komma till värnpliktskontoren. I dag har jag skrivit på en förordning om allmän mobilisering, sade Pusjilin i ett videoinslag och fick omedelbart gehör. Omkring 3 000 personer ska ha skrivit upp sig.

Minister sökte skydd

Detta samtidigt som man i den ryska Rostovregionen utfärdat nödläge på grund av det stora antalet flyktingar som anlänt från de ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk – som ofta går under det historiska samlingsnamnet Donbass.

Från ukrainskt håll kommer också uppgifter om att två soldater dödats i stridigheter med rysstödda separatister.

Under lördagen rapporterade dessutom flera medier att Ukrainas inrikesminister Denys Monastyrskyj tvingats söka skydd när en granatattack riktades mot det område han och en grupp journalister befann vid nära den östra frontlinjen.

Spänningarna har också ökat genom att Ryssland under lördagen genomförde en stor övning med robotar som kan bära kärnvapenstridsspetsar. Såväl ballistiska robotar som kryssningsrobotar användes och avfyrades bland annat från ubåtar och mot såväl land- som havsbaserade mål. Från ryskt håll har det dock påståtts att övningen varit planerad sedan tidigare och Putin har hävdat att övningarna bara är försvarsmässiga och inget hot.

Zelenskyj i München

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog under lördagen i årets säkerhetskonferens i München, vilket innebar att han lämnar sitt hemland – något som ifrågasattes dagen före från amerikanskt håll.

– I försöken att nå en diplomatisk lösning kanske det inte är det kloka valet. Men det är hans beslut, sade USA:s president Joe Biden på en presskonferens i fredags.

Samtidigt slog Biden fast att en rysk attack mot Ukraina kan komma inom kort och att han var övertygad om att Vladimir Putin redan har bestämt sig för att invadera. Uppfattningen bygger på amerikanska underrättelseuppgifter.

– Ryssland har att välja mellan krig, och allt lidande det kommer att medföra, eller diplomati, som skapar en framtid för alla, sade Biden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!