Propagandastinn Putin firade Krimerövringen

Med ett rejält ståhej såg makthavarna i Moskva till att fira åttaårsdagen av Rysslands annektering av Krim. President Vladimir Putin talade inför tiotusentals människor och hyllade invasionen av Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin inför patriotiska ryssar i Moskva vid firandet av annekteringen av Krim för åtta år sedan.

Rysslands president Vladimir Putin inför patriotiska ryssar i Moskva vid firandet av annekteringen av Krim för åtta år sedan.

Foto: Ramil Sitdikov/AP/TT

Ukraina2022-03-18 15:38

Med omvärldens ögon fästa på rapporter om flyktingströmmar och civila dödsoffer som fortsätter att strömma ut ur det krigsdrabbade Ukraina, riktade Ryssland på fredagen blicken bakåt.

På en scen i mitten av den väldiga Luzhniki-stadion i Moskva, arenan där VM-finalen i fotboll spelades 2018, höll Putin ett tal till nationen för att påminna om erövringen av Krimhalvön i mars 2014.

Mot en fond av flaggor och proryska slagord hyllade Putin de ryska trupperna i Ukraina och upprepade sina påståenden om att den "särskilda militäroperationen" syftar till att stoppa "folkmordet" i Donbass.

Hyllade soldater

Putin hyllade soldaterna som skickats till Ukraina.

– Vi har inte haft en sådan här enighet på länge, påstod han.

Putin har knappt synts i allmänna sammankomster sedan krigsutbrottet den 24 februari. Han talade i ungefär fem minuter inför en entusiastisk publik klädd i vit polotröja och mörkblå täckjacka.

Enligt polisen fanns runt 200 000 personer i och runt arenan. Oppositionella Telegram-kanaler rapporterade att studenter och statligt anställda beordrats att delta i firandet.

Sändning bröts

Mitt under talet bröts sändningen i den ryska statstelevisionen, som bytte till ett klipp där patriotisk musik framfördes av en uniformsklädd kör.

Enligt nyhetsbyrån AFP avbröts Putin mitt i en mening där han sa: "det råkade sig så att operationen sammanföll med födelsedagen för en av våra enastående militär. . .".

Det är oklart om det rörde sig om ett tekniskt fel eller ett medvetet drag från den hårt kontrollerade statstelevisionen.

Kort därefter återgick sändningen till presidentens tal, där han fortsatte att måla upp en bild av neonazister som gripit makten i Ukraina. Därför, framhärdar Putin, måste Ryssland gripa in för att förhindra ett folkmord på ryssar i grannlandet.

Han citerade bibeln och en rysk amiral från 1700-talet, och visade ännu en gång prov på sin syn hur historia och religion är de bindande krafterna i det nya framväxande Ryssland.

Vladimir Putin upprepade att neonazister styr i Ukraina för att motivera krigsinsatsen i grannlandet.
Vladimir Putin upprepade att neonazister styr i Ukraina för att motivera krigsinsatsen i grannlandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!