Putin bjuden till toppmöte trots invasion

Volodymyr Zelenskyj säger att han är beredd att möta ryske presidenten Vladimir Putin för samtal – trots den ryska militärens grymheter i Ukraina. Putin välkomnas samtidigt till G20-ländernas toppmöte i Indonesien. Washington konstaterar krasst att man är emot beslutet.

Resultatet av rysk beskjutning av huvudstaden Kiev.

Resultatet av rysk beskjutning av huvudstaden Kiev.

Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Ukraina2022-04-29 03:32

Ukrainas president Zelenskyj förklarar för polska medier varför han vill föra direkta samtal med president Putin:

– Det beror på att det är en person allena som bestämmer allt.

Ukrainas president konstaterar att samtal försvåras av de ryska truppernas offensiv i östra Ukraina, samt de grymheter ryska trupper utfört.

– Efter Butja och Mariupol vill människor bara döda (de ryska trupperna). Det är svårt att tala om någonting när vi har sådana känslor, sade Zelenskyj som ändå håller fast vid en förhoppning att "om det finns en möjlighet, så bör vi tala med varandra" med hänvisning till Moskva.

Putin välkommen

Den ryska invasionen av Ukraina möts samtidigt av olika reaktioner runt om i världen, där solidaritet och stöd för det ukrainska folket vägs mot kontakter med Moskva.

Indonesien, som står värd för mötet med G20-ländernas representanter, väljer att bjuda in president Putin till toppmöte i november. Beskedet från Indonesiens president Joko Widodo på torsdagen kom trots missnöje från Washington.

Vita huset svarade snabbt, med diplomatisk tydlighet.

– (USA:s) president har tydligt uttryckt att han motsätter sig att president Putin är närvarande vid G20-mötet, sade talespersonen Jen Psaki. USA:s utrikesdepartement uttryckte missnöje med rysk närvaro i internationella sammanhang eller i möten med globala institutioner.

President Putin tackade kollegan Widodo för inbjudan på fredagen, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Indonesien har också bjudit in Ukrainas president Zelenskyj till mötet.

Attack under FN-chefens besök

De olika utspelen kom i samband med ett dygn med hård rysk beskjutning av bland annat huvudstaden Kiev, just när FN:s generalsekreterare António Guterres var där. Minst en person, en journalist, dödades i raketattacken mot ett 25-våningshus.

Ryssland medger att flygräder utförts mot den ukrainska huvudstaden, men hävdar att det skett med "högprecisionsvapen" och att målet har varit byggnader där det tillverkas vapen.

Bara någon timme innan beskjutningen hade Guterres träffat president Zelenskyj. På en presskonferens beklagade Guterres alla de krigets våndor som Ukrainas civilbefolkning behöver utstå.

Fakta: G20

G20 består av 19 länder samt EU.

Organisationen grundades av dåvarande G7-gruppen 1999, med världens ekonomiskt ledande nationer som medlemmar.

Främst ekonomiska spörsmål dryftas av gruppen. Senaste mötet var i Rom i oktober 2021.

G20 består av: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Källa: NE


Bakgrund: Kriget i Ukraina

I åtta år har ryskstödda separatister och ukrainska styrkor stridit i Donbass, där två utbrytarrepubliker har utropats och erkänts av Ryssland.

De motsättningar mellan Ukraina och Ryssland som kom i dagen 2014 går långt tillbaka i tiden. De hade nödtorftigt dolts av sovjetisk propaganda om "brödrafolk".

På halvön Krim i Svarta havet iscensatte Ryssland i februari 2014 en sorts lokal "revolution", noga planerad i Moskva enligt vad Putin senare avslöjade. Det lokala parlamentet ockuperades, den valda regeringen avsattes och rysktrogna politiker tog makten.

I en folkomröstning på Krim påstods 96,7 procent av deltagarna ha sagt ja till anslutning till Ryssland. Lika snabbt antog ryska parlamentet en lag som tillät Putin att förklara Krim som en del av Ryssland.

Inte sedan andra världskriget hade en europeisk gräns flyttats på detta sätt.

När Ryssland under hösten 2021 började dra samman stora truppstyrkor längs gränsen mot Ukraina växte oron, också i andra länder i östra Europa som tidigare varit skilda från Västeuropa av järnridån.

Den 24 februari deklarerade president Putin att en "militär specialoperation" inletts mot Ukraina.

Källa: Utrikespolitiska institutet (UI), AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!