Det regionala mötet i huvudstaden Bisjkek genomförs i skuggan av det pågående invasionskriget i Ukraina. President Putin tog möjligheten att på en presskonferens lämna besked om tankegångar som förs i Kreml till bevakande reportrar från Ryssland och västländer – men besked och innebörd skiljer sig åt i tolkningarna.
– Vi kommer att överväga en möjlig minskning av oljeproduktionen om det är nödvändigt, sade Putin enligt franska nyhetsbyrån AFP. Putin lade till att hämndåtgärder på ett eventuellt pristak på olja ska meddelas de närmaste dagarna.
"Noll tillit"
Han kommenterade även eventuella möjligheter till förhandlingar om Ukraina:
– Tilliten är, förstås, närmast noll . . . men i slutändan så måste en överenskommelse nås. Jag har sagt det många gånger, vi är redo och öppna för sådana uppgörelser, sade Putin enligt AFP. Den ryske ledaren gick däremot inte in på de krav som Ryssland tidigare ställt för att sätta sig vid ett förhandlingsbord, krav som förkastats av Ukraina.
Medier från USA återrapporterade främst om fångutväxlingen mellan Ryssland och USA, och möjligheter till ytterligare direkta förhandlingar mellan de två länderna.
Tonaliteten i Bisjkek lät annorlunda när den ryska nyhetsbyrån Interfax återrapporterade Putins kommentarer till reportrar under mötet.
"Moskva överväger att använda en amerikansk idé om att använda kärnvapen för att avväpna", skriver Interfax och citerade Putin:
– Det är kanske värt att fundera på idén som utvecklats av våra partner i USA, och som är till för att skydda deras säkerhet, sade Putin och hänvisade till USA:s resonemang om "förebyggande attacker" i groende konflikthärdar.
– Vi funderar på det. Ingen var blyg att tala om det högt tidigare, sade Putin. Han lade till att "en förebyggande attack med hypersoniska vapen nämndes".
– USA har inte sådana. Men det har vi, sade Putin enligt Interfax vars rapportering granskas av ryska myndigheter.
Amerikanskt stödpaket
Budskapen från Putin i Bisjkek kom samtidigt som Ukrainas militär fortsätter försöken att pressa tillbaka och återta områden från ryska invasionsstyrkor i krävande vinterkyla. Rapporterna från fronterna är sporadiska, och ryska uppgifter är nästintill omöjliga att verifiera.
USA meddelar att landet skickar ytterligare 275 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,8 miljarder kronor, i militärt bistånd till Ukraina och denna gång främst ammunition och system för att spåra drönare enligt medieuppgifter.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade att Ryssland verkar bromsa sina militära aktiviteter under vintermånaderna för att omgruppera och starta en ny offensiv när vädret blir varmare.