Putin i samtal med Scholz: Skyller på Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin pratade på fredagen i telefon med den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Han upprepade då sin anklagelse om att Ukraina "förhalar" fredssamtal.

Rysslands president Vladimir Putin vid ett av sina många långa bord. Arkivbild.

Rysslands president Vladimir Putin vid ett av sina många långa bord. Arkivbild.

Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Ukraina2022-03-18 12:05

Enligt ett uttalande från Kreml betonade Putin i samtalet med Scholz att Moskva är redo att söka en lösning på situationen, men att Ukraina stretar emot.

"Det noterades att regimen i Kiev med alla till buds stående medel försöker förhala förhandlingarna", står det i uttalandet.

Tyska Der Spiegel uppger att Scholz i sin tur uppmanat Putin att underteckna ett avtal om vapenvila i Ukraina så snart som möjligt.

Enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov är det dock för tidigt att tala om ett avtal som Rysslands och Ukrainas förhandlare kan signera.

– Jag kan bara konstatera att den ryska delegationen visar en vilja att arbeta mycket snabbare än den gör nu, sade han vid en pressträff på fredagen.

Enligt uttalandet från Kreml ska Putin under samtalet ha betonat att ryska trupper "gör sitt bästa" för att rädda civila, bland annat genom upprättandet av humanitära korridorer.

Putin ska på fredagskvällen prata med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!