Putin: Varför hymla om att kärnvapenhotet ökar

Rysslands president Vladimir Putin varnar för att risken för ett kärnvapenkrig ökar – men att landet endast skulle använda kärnvapen som svar på fiendens anfall. Uttalandet kritiseras av USA.

Rysslands president Vladimir Putin. Bilden togs under ett möte i tisdags.

Rysslands president Vladimir Putin. Bilden togs under ett möte i tisdags.

Foto: Mikhail Metzel/AP/TT

Ukraina2022-12-07 17:04

– Ett sådant hot ökar. Varför hymla om det? säger den ryske presidenten om risken för kärnvapenkrig.

Putin påstår att Moskva endast skulle använda kärnvapen som svar på fiendens anfall.

– När vi träffas, slår vi tillbaka, säger Putin.

Enligt USA är uttalandet oansvarigt.

– Vi tycker att allt löst prat om kärnvapen är fullständigt oansvarigt, säger Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Reservister i Ukraina

Vladimir Putin påstår vidare att 150 000 mobiliserade reservister nu placerats ut i Ukraina. Enligt presidenten är runt 77 000 vid stridande förband.

Antalet stupade framgår dock inte.

Putin beordrade i september att 300 000 reservister skulle kallas in, och i slutet av oktober hävdade försvarsminister Sergej Sjojgu att hela antalet var mobiliserat.

"Kan bli utdragen process"

Moskva hade förväntat sig att striderna skulle pågå i bara några dagar innan Ukraina kapitulerade, men Putin varnar också för att det han beskriver som den "militära insatsen" i Ukraina kan komma att ta lång tid.

– Självklart kan det bli en utdragen process, säger presidenten.

Han hävdar samtidigt att annekteringen av de nya ukrainska områdena är ett "betydande resultat" av Rysslands insats i landet.

Ryssland annekterade tidigare i höstas de fyra ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja i strid med folkrätten. Men Ukraina har fortfarande kontroll över delar av regionerna, och flera platser har återtagits under den ukrainska motoffensiven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!