Enligt Reportrar utan gränser (RSF) har två journalister dödats sedan den ryska invasionen men detta är den första utländska journalisten som har dödats i kriget.
– Det är fruktansvärt. Vi har vädjat och kräver att journalister ska fredas och inte beskjutas i krig. Journalister är viktiga för att kunna förmedla en bild som allmänheten behöver för att kunna tillgodogöra oss en bild av det som sker, de övergrepp och saker som händer på marken i Ukraina just nu, säger svenska RSF:s ordförande Erik Halkjaer till TT.
Oerhörda risker
2 000 utländska journalister befinner sig i Ukraina just nu, enligt vad RSF känner till. Journalisterna i Ukraina utsätts för oerhörda risker, precis som resten av civilbefolkningen, och hela landet är en riskzon.
– De utländska korrespondenter som flyger dit har också utbildning, utrustning, kompetensen och vet vad de håller på med. Man kan jämföra med de ukrainska journalisterna som tvingas in i en krigsrapportering och saknar skyddshjälmar, västar och säkerhetsutbildning. Det visar på extremerna här, säger Erik Halkjaer.
Trots faran och att människors liv sätts på spel är det viktigt att vara på plats och rapportera, enligt Erik Halkjaer.
– Särskilt när rysk desinformation och propaganda ser ut som den gör så är det viktigt att vi får en saklig och faktagranskande oberoende bild av journalister på plats.
SVT:s och SR:s utsända stannar
SVT är ett av de svenska medier som har utsända i krigets Ukraina. Bolaget kallar inte hem sina två utsända journalister i nuläget. Enligt utrikeschef Pia Bernhardsson gör man en säkerhetsanalys timme för timme, och skickar enbart ut medarbetare som har relevant utbildning och erfarenhet.
– Vi tar den typ av risker vi förmår, utifrån de resurser vi har. Stora, internationella bolag har helt andra säkerhetsresurser än vad vi har, säger hon.
Den amerikanske journalist som dödades ska ha befunnit sig i Irpin utanför Kiev.
– I Irpin har direkta strider pågått i flera dagar, det är ett extremt farligt ställe att befinna sig på. Det är inte ett ställe vi är beredda att skicka folk till.
– Men Ukraina är svårbedömt. Det finns ingen tydlig front för det uppstår nya hela tiden, säger Pia Bernhardsson.
Inte heller Sveriges Radio kallar hem sina medarbetare från Ukraina.
"Väldigt tragiskt att ta del av denna nyhet. Vi följer löpande säkerhetsläget för våra utsända men ser inte i nuläget att det som inträffat kommer att påverka den bemanning vi har på plats i Ukraina”, skriver SR:s presschef Claes Bertilson i ett mejl till TT.