Rysk general erkänner spänt läge för soldater

Rysslands befälhavare i Ukraina erkänner att läget är spänt för de ryska soldaterna. En rysk evakuering av Cherson planeras också, säger den ryske generalen Sergej Surovikin. Utspelet kommer efter nya attacker mot ukrainska områden där flera kraftverk förstörts.

General Sergej Surovikin med president Vladimir Putin 2017.

General Sergej Surovikin med president Vladimir Putin 2017.

Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Ukraina2022-10-18 08:50

– Läget i de områden där speciella militära insatser görs kan bäst beskrivas som spänt, säger general Surovikin i en intervju med statlig rysk tv.

– Fienden ger inte upp sina försök att attackera ryska styrkor, fortsätter generalen som tog över ansvaret för det ryska invasionskriget i Ukraina för tio dagar sedan.

Han säger också att den ryska armén planerar för en evakuering av staden Cherson, där dess invånare i hans ord ska sättas i säkerhet. I intervjun hävdar generalen att Ukrainas attacker "innebär ett direkt livshot för stadens invånare".

Cherson ockuperas för närvarande av ryska trupper. Ukraina uppger att man gör militära framsteg i närområdet.

Elavbrott efter attacker

Generalens kommentarer i kanalen Rossija 24 kommer samtidigt som rysk militär ser ut att ha förändrat taktik i invasionskriget. Drönare och raketbeskjutning siktas in på infrastrukturella mål långt inne i ukrainskt territorium.

Mer än 1 100 städer och byar i Ukraina saknar under eftermiddagen strömförsörjning, uppger Oleksandr Chorunzjyi, talesperson för Ukrainas samlade räddningstjänster, på tisdagen.

Tidigare under dagen skrev president Volodymyr Zelenskyj på Twitter att 30 procent av Ukrainas kraftverk förstörts sedan den 10 oktober, "vilket utlöst massiva strömavbrott över hela landet".

"Det finns inte längre något förhandlingsutrymme med (den ryske presidenten Vladimir) Putins regim".

Ukrainarna har under krigets gång utvecklat bra metoder för att snabbt laga sönderslitna elnät, bland annat för att hålla järnvägstrafiken i gång i nästan hela landet. Men nu har man uppenbarligen svårt att hinna med. I Kiev kämpar myndigheter och operatörer med att återupprätta el- och vattenförsörjning, men avbrott rapporteras från många håll.

På tisdagseftermiddagen uppger dock eloperatörer att "bara" 50 000 personer är utan el i huvudstaden Kiev, som har runt 3 miljoner invånare.

Viktigt kraftverk

Enligt huvudstadens borgmästare Vitalij Klytjko var det "kritisk infrastruktur" i stadens nordöstra utkant som träffades under natten.

Även från Charkiv, Mykolajiv och Dnipro kommer liknande uppgifter. I de flesta fall träffades inte i första hand bostadsområden, men i Mykolajiv uppges ett civilt dödsoffer ha hittats i en raserad byggnad.

"De (Ryssland) fortsätter att göra det de är bäst på: terrorisera och döda civila", skriver president Zelenskyj på Telegram.

En biträdande chef på kärnkraftverket Zaporizjzja som frihetsberövats har släppts. Det uppger Internationella atomenergiorganet IAEA sent på tisdagen enligt NTB. Vicechefen fördes bort 11 oktober. Uppgifter om att ytterligare en chef förts bort kommenteras inte av IAEA.

Strömförsörjningen till kärnkraftverket fungerar åter, enligt IAEA. Verkets sex reaktorer är fortsatt avstängda på grund av säkerhetsläget.

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt "annekterade" områden.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt "annekterade" områden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!